84 yıl önce bugün, Elazığ Buğday Meydanında haksız ve hukuksuz bir süreç sonucu idam edilerek katledilen Seyid Rıza ve 7 yoldaşını saygıyla anıyoruz.

84 yıl önce bugün, Elazığ Buğday Meydanında haksız ve hukuksuz bir süreç sonucu idam edilerek katledilen Seyid Rıza ve 7 yoldaşını saygıyla anıyoruz.

İleri yaştaki Seyit Rıza’nın hileli mahkeme kararı ile yaşı küçültülerek idam edilmesi öncesi, oğlunun idamının kendisine seyrettirilmesi zulmünü ve Dersim halkına yapılan sömürgeci vahşeti bir kez daha lanetliyoruz. 

Bugünün Cumhurbaşkanı dünün başbakanı Erdoğan’ın “Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum” sözleri ile Dersim insanının acılarına ortak olmadan ziyade, konuyu siyasi malzeme haline getirdiği ortadadır. Çünkü Dersim halkının devletten talebi olan 7 istem konusunda bugüne kadar adım atılmaması bir yana Seyid Rıza’nın 84. yıldönümü anma afişlerinin polis marifetiyle sökülmesi, anmanın savcılıkça yasaklanması, geçen 10 yıla rağmen bu özrün samimi olmadığının somut ifadesidir. Seyid Rıza afişlerinin sökülerek anmanın yasaklanmasını kınıyoruz.

Seyit Rıza sadece Dersim halkı için değil; bir bütün olarak Kürdistan gerçekliği açısından da bir sembol ve hafızadır. Bundan ötürüdür ki Dersim’in doğası Munzur Barajlar Projesi, orman yangınları, hız kesmeden inşasına devam edilen kalekol ve askeri operasyonlarla, yasaklanan anmalarla bu hafıza yok edilmeye çalışılmaktadır. Ama böylesi beyhude çabalar Seyid Rıza’nın sömürgeci cellâtları karşısında boyun eğmeyen dik duruşu ile miras bıraktığı hafızayı yok edemeyecektir!

Dersim halkının karşısına; 37-38 soykırımının doğrudan yönetildiği ve Dersim ismine duyulan tahammülsüzlüğün sembolü olan “Tunceli Müzesi”ni inşa etmekle tarihle yüzleşilmiyor. Aksine bu devletin soykırımını meşrulaştırmaktır. Gerçek tarihle yüzleşmek; dönemin arşivlerinin açılması, idam edilenlerin mezar yerlerinin açığa çıkarılması, Dersim isminin iade edilmesi vb mümkün olacaktır!

14.11.2021

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir