Onlar ki… Sadece bir torba şeker, bir bidon mazot için yaşamları F-16’ların bombalarıyla çalınan çocuklardı! Kürdün yoksulluğuna bombalar düştü 28 Aralık 2011 tarihinde!

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği katliamın üzerinden 7 yıl geçti. Dönemin hükümet yetkilileri ve medya organları tarafından, “Bir operasyon kazası” şeklinde ifadelerle üstü örtülmeye çalışılan katliamın failleri ise aradan geçen bunca zamana rağmen ortaya çıkarılmadı. Aileler, 350’yi aşkın haftadır her Perşembe günü, “Roboski için, adalet için failler yargılansın” talebiyle kaybettikleri yakınlarının mezarı başında bir araya geliyorlar. Katliama ilişkin Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve daha sonra Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilen dosya hakkında “takipsizlik” kararı verildi. Ardından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınan dosya “eksik evrak” gerekçesiyle ret edildi. Bunun üzerine 281 başvurucu ile dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı. AİHM ise, yaklaşık 2 yıl boyunca beklettiği dosya başvurusunu “iç hukuk yolları tüketilmedi” gerekçesiyle ret etti.

Çocuklarını kaybeden aileler, bu süre zarfında katillerin ortaya çıkarılması amacıyla taşıdıkları pankart ve yaptıkları eylemlerinden dolayı onlarca soruşturmaya tabi tutularak, haklarında çok sayıda dava açıldı. Halen ifade vermek için mahkeme kapılarına giden ailelerin; 2013 yılında kurduğu Roboski için Adalet ve Yeryüzü İçin Barış Derneği (Roboski-Der) de Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile geçtiğimiz yıl kapatıldı. Katliamda kardeşiyle birlikte birçok yakınını kaybeden ve kent halkı tarafından yüksek bir oy oranı ile seçilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ferhat Encü ise, 2 yılı aşkın bir süredir hapiste tutuluyor.

Kendilerinde derin izler bırakan katliamdan sonra aileler, ciddi bir ekonomik kıskaca alındı. Özellikle sınır ticaretinin tümden engellenmesiyle birlikte ailelerin bazıları mevsimlik işçi olarak metropol kentlerine gitmek zorunda kaldı. İşsiz kalan gençlerin birçoğu ise, ya büyükşehirlerde inşaat işlerinde çalışıyor, ya çobanlık yapıyor ya da bölgenin geçim kaynakları arasında bulunan ve “ölüm kuyuları” olarak adlandırılan kömür ocaklarında düşük bir ücretle çalışıyor.

Roboski’nin katilleri ortaya çıkarılsın!

Roboski’li aileler üzerindeki mahkemeler aracılıyla uygulanan baskıya ve ekonomik kıskaca son verilsin!

Ailelerin talepleri yerine getirilsin!

Hem bir siyasetçi olan hem de Roboski’de yakınını kaybeden Ferhat Encü Serbest bırakılsın!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

27.12.2018

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir