İlk Kürt gazetesi “Kürdistan” 22 Nisan 1898 tarihinde Mir Bedirhan’ın oğlu Miktad Midhat Bedirhan tarafından Kahire’de yayınlandı.

Kürdistan halklarının aydınlanmasında önemli katkısı olan Kürt gazetecilerin gününü kutluyor ve bu yolda hayatını kaybeden tüm gazetecilerin de önünde saygıyla eğiliyoruz.

Kürt ulusunun; ulusal uyanış, mücadele ve bilinçlenmesinde önemli katkısı olan 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz, özgür ve bağımsız gazetecilik yolunda hayatını kaybeden tüm gazetecilerin de önünde saygıyla eğiliyoruz.

İlk Kürt gazetesi “Kürdistan” 22 Nisan 1898 tarihinde Mir Bedirhan’ın oğlu Miktad Midhat Bedirhan tarafından Kahire’de yayınlandı. 75 yıl sonra 1973 yılında Güney Kürdistan’da 22 Nisan günü Kürt Gazeteciliği Günü olarak ilan edildi.

İlk beş sayısı Kahire’de yayınlanan gazete Osmanlı devletinin baskıları sonucu yayınını İsviçre ve İngiltere’de sürdürmek zorunda kaldı. “Kürdistan Gazetesi” adıyla 1898-1902 yılları arasında Abdurrahman Bedirhan tarafından yayınlanmaya devam eden gazetenin 31. sayıdan sonra yayın hayatı sona erdi.

Miktad Midhat Bedirhan tarafından Kahire’de yayın hayatına sokulan ilk Kürt gazetesi 124 yıldan bu yana sömürgeci dört egemen devletin baskıları altında bugün hala zorluklarla yayınına devam etmektedir.

İlk Kürt gazetesinin izin verilmemesi nedeniyle kendi topraklarından uzakta, sürgünde çıkarılması yayın hayatının kolay geçmeyeceğinin ilk işaretidir. Bugüne kadar her dört parçada binlerce Kürt gazetecisi tutuklandı, ağır cezalara çarptırıldı, yüzlercesi hain saldırılarla yargısız infazlarla katledildi.

Bu anlamda; Kürt gazeteciliği tarihi, aynı zamanda, sömürgeciliğe karşı tüm zorluklarıyla mücadele etme ve aydınlanmaya, bilinçlenmeye ışık olma tarihidir. Sadece Kürdistan halkı değil dünya ülkeleri, halkları siyasal gerçekleri Kürt gazeteciliği, medyası üzerinden tarihi gerçekleri öğreniyor, öğrenmeye devam ediyor.

124. yılında, dört parça Kürdistan’da bu onurlu tarihi yaratanların ve onların izinden devam edenlerin önünde saygıyla eğiliyoruz.

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir