8 mart
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yaratıcısı olan ve bu direnişi devam ettiren tüm kadınları saygıyla selamlıyoruz. Kadını ötekileştiren tüm zihniyetleri ise reddediyoruz.

Tarih 8 Mart 1857…

Yer ABD’nin New York kentinde bir tekstil fabrikası…

10 binlerce kadının daha iyi koşullarda çalışma talebiyle başlattığı grev…

Kapılar kadınların üzerine kapanır, fabrika ateşe verilir…

Fabrikadan yükselen alevler ve kadınların acı veren çığlığı o günden bu yana süre gelen büyük kadın direnişlerinin kıvılcımı ve sembolü olmuştur.

Kadınların bu mücadelesi 8 Mart’ı dünya emekçi kadınlarının direniş günü haline getirmiştir.

Bu direnişin tuğlalarını Rosa Luxemburglar, Clara Zetkinler, Leyla Qasımlar, Dersimli Zerîfeler, Sakine Cansızlar… gibi daha ismini buradan sayamayacağımız devrimci kadınlar örmüştür.

Yine Kürdistan’ın dört parçasında halkımızın yüz yılı aşkın süren özgürlük mücadelesinde kadınların rolü en önlerdedir. Bunun en son örneklerini ise biri Rojava’da IŞİD barbarlarına karşı verilen mücadelede, diğeri de Jina Emînî’nin şahsında Rojhilat ve tüm İran’da yükselen kadın direnişidir. Her iki direnişte kadın ve Kürt düşmanı gerici zihniyete karşı verilmiştir.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yaratıcısı olan ve bu direnişi devam ettiren tüm kadınları saygıyla selamlıyoruz. Kadını ötekileştiren tüm zihniyetleri ise reddediyoruz.

Lakin kadınların ve ezilen sömürülen tüm halkların mücadelesine rağmen kadınlar hala bir çok konuda ötekileştiriliyor, sömürülüyor, şiddete maruz kalıyor ve katlediliyorlar.

Sadece geçtiğimiz Şubat ayında 36 kadın erkekler tarafından katledilmiştir. 17 kadının ölümü ise şüphelidir. Kadın cinayetlerinin baş sorumlusu doğrudan devletin kendisidir. Kadına dönük tecavüz, şiddet ve cinayetlerde izlenen cezasızlık politikası bu rakamları daha da yukarı çekmektedir. “Yargı”nın iyi hal tasarrufu hep erkeklerden yana kullanılıyor. Yani devlet diyor ki siz kadınları dövün, öldürün biz arkanızdayız. Kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi de yine AKP’nin kadın düşmanı politikalarının bir sonucudur.

Kadın karşıtı politikalar kadına sadece şiddet ve ölümü getirmiyor. Emek sömürüsünü de erkeklere göre daha yoğun yaşamalarına neden oluyor. TÜİK’in daha yeni açıkladığı verilerde bile bunu açıkça görebiliyoruz. “İstihdam oranı kadınlarda yüzde 30,4 iken, erkeklerde yüzde 65 düzeyinde. Resmi veriler, cinsiyetler arası ücret farkının tüm eğitim düzeylerinde erkek lehine gerçekleştiğini ortaya koymakta.”

Kadınlar yaratıcı güçtür, bizler ayağa kalkınca dünya değişecektir, daha iyi ve güzel bir yer olacaktır.

Kürdistan Komünist Partisi olarak tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Kürdistanlı tüm kadınları bulunduğu her yerde bu güne sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir