İsrail devletinin Filistinlilere dönük havadan-karadan başlattığı ve ciddi sivil can kayıplarına neden olan saldırılarını kınıyoruz. İsrail’i saldırıları sonlandırmaya çağırıyoruz. Hamas ve diğer cihadist grupların da sivil halkı hedef alan saldırılarını derhal durdurmalıdırlar.

İsrail devletinin Filistinlilere dönük havadan-karadan başlattığı ve ciddi sivil can kayıplarına neden olan saldırılarını kınıyoruz. İsrail’i saldırıları sonlandırmaya çağırıyoruz. Hamas ve diğer cihadist grupların da sivil halkı hedef alan saldırılarını derhal durdurmalıdırlar.

Yeniden tırmanan gerilimin kısa sürede çatışmaya dönüşmesi kaygı vericidir. Daha da önemlisi topyekûn bir Yahudi-Filistin savaşına dönme riskini taşıyor, zira ilk kez İsrailli Arapları da kitlesel olarak savaşın içine çekiliyor.

Bölge devletleri arasında, “ilişkileri düzeltme” yönünde kimi adımlar atılıyor.  ABD’nin, İran ile nükleer programa dönme arayışı; Türkiye’nin, başta Mısır, S. Arabistan olmak üzere Araplarla normalleşme adımları, S. Arabistan’ın İran ile sürpriz görüşmesi ve Libya’da BM denetiminde başlatılan yeni süreç… Bunlar sürerken aniden patlak veren ve bölgedeki tüm ilişkileri olumsuz etkileyecek İsrail-Filistin çatışmasının bir an evvel durdurulması başta Filistin ve Yahudi halkları olmak üzere herkesin yararınadır.

Toplam 15 milyon civarında Yahudi ve Filistin halklarının küçük bir coğrafyada iç içe yaşıyor olmaları savaşla bir çözüme varamayacaklarının başlıca nedenlerinden biridir. Bu savaşın kazananı olmayacak. Tek başına bu durum bile barış ve diyalog yolu dışında alternatifin olmadığını gösteriyor. İsrail, Gazze’yi kuşatan kara harekatını durdurmalı. Bilmelidir ki küçücük bir alana balık istifi üst üste yığılmış 2 milyon civarında Filistinlinin gidebileceği bir yeri yor. Benzer durum Batı Şeria için de geçerlidir. Elbette Yahudi halkına topraklarında yaşam hakkı tanımayan politikalar da çözümsüzdür. Siyonist politikalar kadar antisemitik politikaların da çözümsüz olduğunu, olacağını yaşananlar fazlasıyla kanıtlanmıştır.

Seçimi kaybeden Netanyahu’ya ve seçim hazırlığında olan Filistinli siyasi hareketlere çağrımız; bu ortamda “savaşçı-şahin” politikaların iç siyasi hesaplar konusu yapılması durumunda sonuçları iki halk için çok ağır olacak. Bu nedenle tarafları iç siyasi hesaplarla savaşla oynamamaya çağırıyoruz.

BM gözetiminde, derhal ateşkes ilan edilmeli ve başta sivilleri hedef alan karşılıklı saldırılar olmak üzere çatışma durdurulup diyaloğa dayalı çözüme dönülmeli. Bunun için; ABD/Batı’yı İsrail üzerinde, Mısır’ın HAMAS ve diğer Cihadist gruplar üzerinde, Ürdün’ün El Fetih üzerinde baskı dahil her yol denenerek ikna edilmelidirler.

BM denetiminde. Çözüm etnik ve dini olarak birbirinin varlığının kabul eden, Kudüs’ü üç semavi inancın ortak mekanı gören ve sınırları net belirlenmiş iki devletli çözümün alternatifi yok!

İç siyasal ve bölgesel hegemonya hesapları çerçevesinde Filistin meselesini araçsallaştırarak ateşe benzinle giden İran ve Türkiye gibi devletler çözümsüzlüğü derinleştiriyor. Türkiye ve İran aynayı başta Kürt halkı olmak üzere halklara ve inançlara karşı izledikleri ret, inkar ve katliam-soykırım politikalarına tutsunlar.

14 Mayıs 2021

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir