Zilan Deresi Katliamı
Türk devletini Kürt ve Kürdistan gerçeğini kabul etmeye, sorunun çözümü için demokratik ve barışçıl yolları denemeye çağırıyoruz.

13 Temmuz 1930 yılında sömürgeci Türk devletinin gerçekleştirdiği Zilan Katliamı’nda katledilen binlerce Kürdü saygıyla anıyoruz!

Yakınlarını yitirmenin acısını yıllardır hala dün gibi yaşayan ailelere ve Kürt halkına baş sağlığı diliyoruz.

Kendisinden başkasına hayat hakkı tanımayan sömürgeci, ırkçı, katliamcı Türk rejimini lanetliyoruz!

Türk hükümeti 29 Aralık 1929 tarihli ve 8692 sayılı kanun hükmünde kararname ile katliam kararını alır. Bu kararı Haziran – Temmuz 1930’da uygulamaya koyan Türk ordusu 7. ve 9. Kolordu ile 80 uçaktan oluşan hava gücü kullanılarak Zilan Deresi’nde 15.000 kişi Kürdü öldürülür. İsyana katıldığı iddia edilen bütün köyler yakılırken, köylülere ait binlerce hayvana de el konulur.   

İsmet İnönü Zilan Katliamı sonrasında “Bu ülkede sadece Türk ulusu etnik ve ırksal haklar talep etme hakkına sahiptir. Başka hiç kimsenin böyle bir hakkı yoktur. Aslı astarı olmayan propagandalara kanmış, aldanmış, neticede yollarını şaşırmış Doğu Türkleridir” diyerek rejimin Türkler dışındaki halklara bakış açısını ortaya koymuştur. Açık ve net olarak Kürdistan’ı, Kürtleri ve diğer halkları yok saymıştır.

Türk devletinin 1921’de Koçgiri’de gerçekleştirdiği katliamdan sonra Zilan Deresi Katliamı Kürtlere yönelik ikinci büyük katliamdı. Irkçı ve tekçi bu zihniyet Koçgiri ve Zilan sonrası da katliamlara devam etmiştir. Katliamlarla da yetinmemiş o günden bugüne siyasi-kültürel soykırımı da devam ettirmiş, ettirmektedir.

Sömürgeci devlet geleneği olan ret, inkâr, baskı ve yok etmeler AKP hükümeti döneminde de hız kesmeden sürdürülmüş / sürdürülmektedir. “Güvenlik” gerekçesi adı altında hem Güney Kürdistan hem de Rojava’da Kürt egemenlik alanlarına dönük işgalin yanı sıra K. Kürdistan’da da halkımızın ulusal talep ve hak mücadelesine hız kesmeden saldırılar devam ettirilmektedir.

Türk devletini Kürt ve Kürdistan gerçeğini kabul etmeye, sorunun çözümü için demokratik ve barışçıl yolları denemeye çağırıyoruz.

13/07/2022

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir