13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde iş cinayetinde yitirdiğimiz 301 işçimizi saygıyla anıyoruz!

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde iş cinayetinde yitirdiğimiz 301 işçimizi saygıyla anıyoruz!

İş cinayetiyle anaları oğulsuz, kadınları eşsiz ve binlerce çocuğumuzu babasız bırakan olayın asıl sorumluları olan açgözlü sermaye canavarlarını ve onların iktidarlarını bu iş cinayetinin 6. yılında da lanetliyoruz!

Sınıflı toplumların tümünde, yaşamın doğal bir şekilde sona ermesi dışında meydana gelen ölümlerin hiçbiri ‘fıtrattan’ değildir, reddediyoruz!

Tıpkı; Soma Maden Kömürü Ocağı katliamında 301 işçinin yaşamını yitirmesinde olduğu gibi, tüm tarih boyunca sermayedarların aşırı kar elde etme nedenlerinden dolayı, işçilerin-emekçilerin iş cinayetlerinde ölmelerinin hiçbir önemi ve değeri olmamıştır.

Çünkü Soma katliamı da dâhil, Türkiye’de öteden bu yana maden kazalarında 3000’den fazla madencinin hayatını kaybetmesinin tek nedeni, maliyetten kaçınma adına, alınması gereken tedbirlerin düşük seviyede tutulmasından olduğunu biliyoruz.

Kapitalist aç gözlülüğün yarattığı Covid-19 diye tanımlanan yeni bir salgınla boğuştuğumuz bu günde ilk mağdurlar yine işçiler, işsizler ve dar gelirli yoksullar oldu. “Salgından dolayı patronların umurunda değiliz. Paraya ihtiyacımız olduğunu biliyorlar, ona güvenerek karar alıyorlar” diyen işçi-emekçiler salgından ölmezlerse açlıktan ölmenin çıplak gerçeğini bir kez daha yaşadı/yaşıyorlar!

Nasıl ki köleci toplumda toprakta köle olarak çalıştırılanlar zamanla kimi hastalıklardan veya kötü beslenmeden dolayı hayatını kaybederken, cesetleri daha gömülmeden yerine başka bir köle getirilerek üretim devam ettirilmişse, günümüz Covid-19 salgını karşısında da ilk gözden çıkarılan işçiler-emekçilerin olmasıyla fıtrat yalanı bir kez daha boşa düştü.

İş cinayetinde yitirdiği yakınlarının hakkını ararken tekmelenen halkımız, alınan karantina önlemlerine rağmen çalışmaya zorlanan işçi-emekçi güçlerimiz; yalnız ve çaresiz değilsiniz! Çözüm sizde!

Güç sizin ellerinizde! Güç; birliğinizde!

Özgür ve sömürüsüz yarınlarınızı yaratma adına sizleri örgütlü davranmaya, güç birliği içinde örgütlü mücadeleye çağırıyoruz!

Kürdistan Komünist Partisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir