Şeyh Sait ve dava arkadaşları
Şeyh Sait ve dava arkadaşlarını düşmanlarına karşı mahcup etmeyecek bir kararlılıkla Kürdistan ulusal özgürlük mücadelesinde yaşatmaya devam edeceğiz!

97 yıl önce katledilen Şeyh Said ve 47 dava arkadaşını saygıyla anıyor, onları idam eden ırkçı, sömürgeci zihniyeti bir kez daha lanetliyoruz!

Tüm başvurulara rağmen, 1925 yılında idam edilen Şeyh Said ve arkadaşlarına ait eşyalarının verilmemesini, mezar yerlerinin açıklanmamasını, idam kararını veren İstiklal Mahkemeleri tutanaklarının halka açılmamasını kınıyoruz!  

Şeyh Said idam öncesi İstiklal Mahkemesi Savcısı Ahmet Süreyya’dan, çocuklarının ve torunlarının kendileri için bir mezar yaptırmasını isteme vasiyetini teslim eder. 97 yıldır bu vasiyeti yerine getirmeyen, mezara, ölüye saygısı olmayan inkârcı, ırkçı rejimin bir parçası olan, İslami geleneklere bağlı olduğunu iddia eden 20 yıllık AKP iktidarı döneminde de bu zulüm siyaseti devam etmektedir.

Diyarbakır Barosu, Şeyh Said Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği 15 Şubat 2022 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na “Cenazelerimizi istiyoruz. Bu insani bir görevdir” diyerek başvuru yaparak devletin arşivlerinde kayıtlı olan mezar yerlerinin bildirilmesini istediler. Bakanlık, 30 günlük yasal sürede başvuruya yanıt vermediği için bakanlığın ret kararına karşı 15 Nisan 2022 tarihinde Ankara 5’inci İdare Mahkemesi’ne reddin iptali için başvuru yapıldı.

Başvuruyu kabul eden Ankara 5’inci İdare Mahkemesi 28 Nisan 2022 tarihinde bu konuda İçişleri Bakanlığından savunma istemine 30 gün içinde yanıt verme zorunluluğuna rağmen bugüne kadar yanıt verilmemesinin tek nedeni Kürtlere karşı sürdürülen düşmanlıktan başka bir şey değildir.

20 yıllık siyasi iktidarı döneminde her icraatını İslami referanslara gönderme yaparak, İslami geleneklere bağlı olduğunu iddia eden AKP’nin maneviyata, mezara, ölüye saygısı olmayan bu davranışıyla iddiasının sözde olduğu bir kez daha açığa çıkmış oldu.

 “Yeter ki torunlarım düşmanlarıma karşı beni mahcup etmesinler” vasiyetini unutmayan torunları, Dağkapı Meydanı’nın ismini 2014 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Şeyh Said Meydanı olarak değiştirerek adım attılar. Umuyoruz yakın zamanda Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezar yerleri de öğrenilecek.

O’nu ve dava arkadaşlarını düşmanlarına karşı mahcup etmeyecek bir kararlılıkla Kürdistan ulusal özgürlük mücadelesinde yaşatmaya devam edeceğiz!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir