31 Mart 1947 Qazî Mihemed ve dava arkadaşlarının idam edilişlerinin 70. yıldönümünde anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

17 Aralık günü İran şoven rejimimin ordusu bağımsız Kürdistan Cumhuriyeti’ne saldırarak Mahabad’ı işgal etmişti. Sovyetlerin geri çekilmesiyle de zayıf kalan Kürt Cumhuriyeti, İran rejiminin saldırıları karşısında çok fazla direnemeden yıkılmıştı. Baskı ve katliamlarla Kürdistan‘ı yakıp yıkan katliam yapan İran rejimi, Kürt Cumhuriyeti’nin yönetici kadrolarının alelacele idam kararlarını çıkartmıştı. Cumhuriyet’in kuruluşunun ilan edildiği Çarçıra Meydanı’nda Cumhurbaşkanı Qazî Mihemmed, Başbakan Hacî Baba Şêx ve Savunma Bakanı Mihemed Husên Seyfî Qazî  30 Mart 1947’de idam deldiler.

Qazî Mihemed idam edilişi öncesinde halkına bıraktığı vasiyeti bugün de ulusal özgürlük mücadelesinde bizlere ışık tutuyor. Özellikle “aranızda birlik ve uyumu koruyun”,  “Düşmana özellikle Acem’e inanmayın”,  “Düşmanın sizi aldatmaması için eğitim seviyenizi yükseltin”, “diğer halklar gibi mücadele edin”… çağrıları bugün daha fazla önemini koruyor.

Qazî Mihemmed ve dava arkadaşlarını halkımız asla unutmayacaktır.

Sömürgeciler er geç yaptıklarının hesabını vereceklerdir.

31.03.2017

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir