Suriye’nin şoven milliyetçi, ırkçı rejiminin 12 Mart 2004 tarihinde Kürt halkına karşı Qamişlo’da gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Ailelerimize bir kez daha başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Suriye’nin şoven milliyetçi, ırkçı rejiminin 12 Mart 2004 tarihinde Kürt halkına karşı Qamişlo’da gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Ailelerimize bir kez daha başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

12 Mart 2004 tarihinde Qamışlo kentinde Arapların Fetva ile Kürtlerin Cihat isimli futbol takımlarının karşılaşmaları esnasında kışkırtılmış Arap seyircilerin Saddam Hüseyin’in posterlerini açarak Suriye rejime lehine slogan atmaları katliamın başlangıç fitilini ateşlemişti.

Katliamın bir plan çerçevesinde önceden hazırlandığı apaçık ortada. Olaylar, önce stadyumda başlatılan saldırı daha sonra 2000 kadar Saddam ve Baas yanlısı Deyr el-Zor şehrinin holiganlıklarıyla nam salmış taraftarlarınca devam ettirilir. Sömürgeci Suriye rejim güçlerinin desteğinde grup olarak Qamişlo şehir merkezinden stadyuma kadar ellerinde silah, Kürt karşıtı ve Saddam yanlısı pankartlar taşıyanların saldırısıyla büyütülen katliam sonrasında 52 Kürt katledilirken binlerce kişi de yaralanır.

Kürtler ile Baas yanlısı Araplar arasında çıkan çatışmalar esnasında Qamişlo belediye başkanı olayları yatıştırma yerine güvenlik güçlerinin stadyuma girmesini emreder ve kalabalığa ateş açma izni vererek Kürt katliamına taraf olmuştur. Yine belediye başkanının emriyle ailelerin ve doktorların karşı çıkmalarına rağmen yaralıları taşıyan nakil araçları da polisler eşliğinde kasıtlı olarak farklı hastanelere taşınmıştır.  

Bu katliamla önceden hazırlanmış bir senaryonun hayata geçirilmesinin esas nedeni kimliği, onuru ve hakları için mücadele eden Kürt halkının özgürlük arayışının bastırılmak istenmesidir. Irak Baas iktidarının yıkılıp Güney Kürdistan halkımızın statü kazanmasının tedirginliği ve hazımsızlığı içinde olan Suriye Baas ırkçılığının tertibi, Suriye’nin tüm Kürt bölgelerinde halkımızın kitlesel gösterileriyle protesto edilmişti.

Dünden bugüne Rojava Kürdistan’ının bugün sahip olduğu ulusal statü; yoğunlaşmış emek ve mücadelesinin eseridir! Büyük bedeller karşılığında elde edilen kazanımları adım adım güvenceye almayı siyasi güçler temel görev olarak önlerine koymalıdırlar.

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir