İstanbul Beyazıt meydanında asılarak katledilen Ermeni Sosyal Demokrat Hınçak Partisi (SDHP) kurucu ve üyeleri Paramaz ve 19 yoldaşını 106. yılında da saygıyla anıyoruz.

İstanbul Beyazıt meydanında asılarak katledilen Ermeni Sosyal Demokrat Hınçak Partisi (SDHP)  kurucu ve üyeleri Paramaz ve 19 yoldaşını 106. yılında da saygıyla anıyoruz.

1914 yılının Haziran ayında Hınçak Partisi üyesi 120 kişi; İstanbul’da İttihat ve Terakki yöneticileri Talat, Enver ve Cemal Paşa’lara suikast yapılacağı ihbarı üzerine gözaltına alınırlar. Hınçak Partisinin merkez komitesi üyesi olan Paramaz (Madteos Sarkisyan) ve partinin diğer önde gelen isimleri yapılan yargılamalar sonucunda idama mahkûm edilirler ve 15 Haziran 1915’te idam edilirler.

Hınçak Partisi; 1908 Meşrutiyet ilanı sonrasında kabul edilen anayasa temelinde kurulmuş,  amacı ve programı devlet tarafından kabul ve onay görmüş bir parti olmasına rağmen “yasadışı” muamelesi görmüştür.

Paramaz ve yoldaşları “Bizler komünistiz. Eşit ve özgür bir ülke için mücadele ediyoruz. Fikirlerimizi Ermeni halkı içinde olduğu gibi Kürt, Türk, Êzidi ve diğer halklar arasında da yaymaya çalışıyoruz.” diyerek sosyalist program ve hedeflerine açık açık sahip çıkmışlardır.

Kendilerini bekleyen sonu bilerek, yargılamanın tüm zamanlarında sosyalist duruş ve çizgilerinden asla taviz vermeksizin ölümsüzlüğe yürüyen Paramaz ve yoldaşlarının mücadeleleri ve anıları önünde saygıyla eğiliyoruz!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir