Ağır savaş koşullarında Güney’de emekçiler eyleme başladılar.

Yaşanan özgün koşullar nedeniyle hükümeti ve siyasal partilere karşı şiddeti içermeyen demokratik direniş ve grevlerini destekliyoruz.

Güney Kürdistan hükümetine çağrımız; ücretli çalışanların şiddet içermeyen eylem ve direnişlerini engellemekten uzak durmalı ve demokratik meşru zeminde eylemlerini sürdürebilmeleri için gerekli tedbirleri almalarıdır.

Güney Kürdistan, bugün IŞİD ile savaş ve Arap şovenizmin basıncı altındadır. Ayrıca bir süreden beri; Başkanlık meselesi, hükümet ve parlamentonun sağlıklı çalışmaması ve bunların beslediği siyasi partiler arası gerilim yaşanıyor.

Ücretli emekçiler haklı ekonomik ve sosyal taleplerini eylem ve direnişlerle dile getirirken; ülkenin içerisinde bulunduğu savaş koşullarının bilinciyle davranmaları ve iç siyasal sorunlara doğrudan taraf olmamaya özen göstermeleri hem kendilerinin hem de kritik bir süreçten geçen ülkenin yararınadır. Böyle bir özen gösterme, ücretli çalışanların direnişlerinin geniş halk tarafından da parti ayrımı yapılmadan desteklenmesine yol açar ve erken sonuç alabilirler.

Bu açıdan eylemci emekçilerden daha fazla sorumluluk siyasi partilere aittir. İktidar partileri başta olmak üzere tüm siyasi partiler; bir yandan eyleme geçen emekçilerin, ülkenin bu kritik sürecinde eyleme zorlayan yaşamsal taleplerine sorumlulukla kulak vermeli. Diğer yandan siyasi partiler, işçi emekçilerin haklı demokratik mücadelelerini belirttiğimiz iç sorunların malzemesi yapmaktan uzak durmalıdırlar.

Öncelikle hükümete çağrımız; şartlarını zorlayarak ücretlilerin ekonomik koşullarında iyileştirmeye gitmeli. Ayrıca Başkan Barzani ve Hükümet yetkilileri başta olmak üzere iktidarın tüm üst yönetim kadrolarını; emekçilerin maaşlarında uygulanan %30 ile %70 arası indirimden daha fazlasını kendilerine de uygulamaya çağırıyoruz. Eğer yapmışlarsa mesele yok. Yok, eğer yapmamışlarsa hükümetin emekçilere dönüp; “Irak merkezi hükümeti payımıza düşen bütçeyi bağımsızlık yönelimimizi gerekçe göstererek vermiyor, dolaysıyla ekonomik krizdeyiz. Bağımsızlığın bedeli var hepimizin zorlukları birlikte göğüslememiz lazım” deme hakkına ve çağrısına sahip olamazlar.

Bir kez daha, Güney Kürdistan kentlerinde öğretmenler başta olmak üzere emekçilerin ekonomik, sosyal taleplerini içeren eylemleri haklıdır, destekliyoruz. 27.09.2016

 

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir