Sendika temsilcileri alanda basın açıklaması yapanlarla, arada polis barikatı bulunan bizler arasında gidip geldiler, çözmek için polis sorumlularıyla sıkça görüştüler ama sonuç çıkmadı, girişimizi engelleyen barikat kaldırılmadı.

KKP olarak saat 12’de 1 Mayıs basın açıklamasının yapılacağı Şeyh Sait Meydanına vardık. 12.30’da basın açıklaması yapılacak ama polislerden başka Meydanda hiç kimse yoktu. Sendikaların “siyasi partiler pankart flama olmadan bize destek olmalı” çağrısı gereği KKP’ye ait pankart flama vb. götürmemiştik.

Polis yetkilisi yanımıza gelip kendini tanıttı geliş nedenimizi sordu, biz de “Kürdistan Komünist Partisinden geliyoruz” diyerek kendimizi tanıttık ve “1 Mayıs basın açıklaması için sendikalara destek vermeye geldik” dedik. Yetkili ısrarla “siz valiliğe bildirimde bulundunuz mu? Sendikalar bildirimde bulunmamış” vb demeyi sürdürdü. Devamla “polis çemberi içinde bize “bekleyin burada” denilip orta yere davet edildik. Kısa bir süre bekledik sonra kendilerine “güneşte beklemeyeceğiz gölge yere gidiyoruz sendikalar gelince döneriz” dememize itiraz edip orada beklememiz istendi. “Hayır, beklemeyeceğiz burada” deyip ayrıldık. Bir süre ara sokakta gölgede bekledikten sonra basın açıklamasının yapılacağı yere yakın Sur dibi gölge ve yeşil alana gidip bekledik. Sendikalar iki ayrı grup olarak geldiler. Biri olduğumuz yere diğeri doğrudan basın açıklamasının yapılacağı yere gittiler.

Gelen HDP’li arkadaşlarla merhabalaşıp birlikte açıklamanın yapılacağı yere doğru harekete geçince etrafımız sarıldı ve gidişimiz engellendi. “Bizi neden bekletiyorsunuz, neden basın açıklamasının yapılacağı yere girişimizi engelliyorsunuz ki aramızda 5-10 metre var“ vb sorularımız ya cevapsız bırakıldı ya da “bekleyin görüşme yapılıyor” vb. denilerek bir saat kadar tam anlamıyla keyfince bekletildik.

Sendika temsilcileri alanda basın açıklaması yapanlarla, arada polis barikatı bulunan bizler arasında gidip geldiler, çözmek için polis sorumlularıyla sıkça görüştüler ama sonuç çıkmadı, girişimizi engelleyen barikat kaldırılmadı.

Bu arada en önemli olumsuzluk sendika sorumlularının, polis şeflerinin ve de herkesin önünde birbirleriyle yüksek sesle sıkça tartışmaları oldu. Bu durum basın açıklamasında ciddi bir organizasyon sorunu olduğunu açıkça gösteriyordu. Ayrıca kitle bir yana sendika sorumlularının alana geç gelmeleri ve bazıları bizim olduğumuz yerde ablukada kalırken bazılarının yanı başında basın açıklamasını yapması; bize sendika flamaları dışında siyasi parti bayrak ve flamaları olmayacak denilirken Türkiyeli sosyalist partilerin kendi bayraklarıyla gelmeleri… Diğer bazı olumsuzluklardı. Ve katılımın da basın açıklamasına göre bile son derece az olduğunu belirtelim.

Bu sorunlar, olumsuzluklar ve elbette polisin tam bir keyfiyetle yasa, kurum, kişi hak ve özgürlükleri tanımaz tutumuna, en fazla 100-150 kişinin ve üstelik polis barikatıyla ikiye ayrıldıkları katılıma 1000’i (bini) aşkın polis ile alanı kuşatmasına rağmen Amed’te “YAŞASIN 1 MAYIS YAŞASIN SOSYALİZM” sesleri haykırıldı.

29.04.2021

KKP Amed

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir