Çocuk işçiliğine ve çocuk emeği sömürüsüne karşı farkındalık yaratmak, çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 12 Haziran “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” ilan edilmiştir.

Çocuk işçiliğine ve çocuk emeği sömürüsüne karşı farkındalık yaratmak, çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 12 Haziran “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” ilan edilmiştir.

Ama “çocuklar geleceğimizdir” beylik laflarına rağmen aşırı kâr ve sömürüye dayalı kapitalizm; dünyayı sadece işçi ve emekçiler için değil, ucuz ve vasıfsız işçi olarak gördüğü çocuklar içinde yaşanılmaz hale getirdi, getirmeye devam ediyor.

Çocuk sömürüsüne yönelen sermayedarlar 73 milyonu “tehlikeli” işlerde olmak üzere 152 milyon çocuk işçi en ağır koşullarda çalıştırılarak alçakça kârlarına kâr katmaya devam ediyorlar.

Dünyada “çocuk bayramına sahip olan ilk ve tek ülke” olmakla övünen Türkiye’de, Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasıyla 20 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle 2018 yılı “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” olarak ilan edilmesine rağmen çocuk işçiliğini önlemek bir yana giderek yaygınlaştırılmıştır. Daha da ötesi “yasal” düzenlemelerle Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona dayanmış, bu sayı giderek de artmaktadır.

İnsanlığın yüz karası çocuk işçiliği üzerinden geçinen sermaye piyasasının kendisini ve bu piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda politikalar geliştiren devletleri şiddetle kınıyoruz.

Okulda, oyunda olması gereken çocukların işçi olmak zorunda kalmalarının en önemli nedeni yoksulluk değil kapitalizmin kendisidir, sömürüdür, gelir dağılımındaki adaletsizliktir.

Halkımızı; Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde, kendilerinin yanı sıra çocuklarının da kendi geleceklerine ilişkin hayal kurma yerine yaşamak için küçük bedenleriyle yaşamın ağır yükünü omuzlatan kapitalist sisteme karşı el ele vermeye, birlikte örgütlü mücadeleye çağırıyoruz!

Halkımızı; çocuğu işçi olmaya zorlamayan, insanca yaşama, eşit ve sömürüsüz bir dünyanın kendisi olan Sosyalist Kürdistan’ı birlikte yaratmaya çağırıyoruz!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir