1915 yılının 15 Haziran’ında Beyazıt meydanında asılarak katledilen bu toprakların ilk devrim ve sosyalizm savunucuları Ermeni Sosyal Demokrat Hınçak Partisi kurucu ve üyeleri olan Paramaz (matteossarkisyan) ve 19 yoldaşının ölümsüzleşmelerinin 104. yılında onları bir kez daha anıyor ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz.

1915 yılının 15 Haziran’ında Beyazıt meydanında asılarak katledilen bu toprakların ilk devrim ve sosyalizm savunucuları Ermeni Sosyal Demokrat Hınçak Partisi kurucu ve üyeleri olan Paramaz (matteossarkisyan) ve 19 yoldaşının ölümsüzleşmelerinin 104. yılında onları bir kez daha anıyor ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz.

Osmanlı döneminde İstanbul’da hamalların, mavracıların, kunduracıların, işçilerin içerisinde örgütlenen, Anadolu’da köylülerin içerisinde yüksek vergilere ve Kürt aşiretlerine ve Hamidiye alaylarına karşı direnişi örgütleyen 1887’de kurulan bu toprakların ilk sosyalist örgütü Sosyal Demokrat Hınçak Partisi üyesi Ermeni Paramaz ve yoldaşları; yargılama esnasında yargıca “Bizler komünistiz. Eşit ve özgür bir ülke için mücadele ediyoruz, biz fikirlerimizi Ermeni halkı arasında yaymaya çalıştığımız gibi en az onun kadar Kürt, Türk, Êzidi halkları arasında da yaymaya çalışıyoruz.” onurlu yanıtlarını idama giderlerken “Siz, yirmileri asıyorsunuz, ama arkamızdan yirmi binler gelecek!” diye tamamlayarak mücadelelerinin bir özetini günümüze miras bırakmıştır.

Komünist bir parti yaratma ve onun örgütlülüğünde Kürdistan’da sosyalist bir devrim hedefiyle hareket edenler olarak: Paramaz ve 19 yoldaşlarının geleneği doğrultusunda hareket edenleri bu devrimci mirası birlikte gerçekleştirmeye çağırıyoruz.

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir