Jenosit, li ser ziman û çanda Kurdî didome

Jenosit, li ser ziman û çanda Kurdî didome

KKP; başta Kürt halkı olmak üzere, baskı ve asimilasyonla dilleri yok edilmek istenen ezilen tüm halkların anadil gününü kutlar!

Birleşmiş Milletler UNESCO Genel Kurulu 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat’ın Dünya Anadil Günü olarak kutlanmasının 22. yıldönümündeyiz.

KKP; başta Kürt halkı olmak üzere, baskı ve asimilasyonla dilleri yok edilmek istenen ezilen tüm halkların anadil gününü kutlar!

UNESCO verilerine göre dünya üzerinde 2500 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayken, Türkiye’de yok olma riski olan anadil sayısı 18’i bulmaktadır ve bunlardan biri de Kürt dilinin lehçeleridir.

KKP olarak;

* Dil; varlığımızdır,

* Dil; kimliğimizdir,

* Dil; onurumuzdur ve geleceğimizdir… diyoruz.

Başta annelerimize, halkımıza çağrımızdır; anadilimizi hayatın her alanında, her yerde ısrarla konuşalım, çocuklarımıza öğreterek yaşatalım.

Devleti, Kürt dili ve diğer diller üzerindeki asimilasyona son vermeye, bu dillerde eğitim-öğretim başlatılmasının önündeki engelleri kaldırmaya ve Kürtçenin ikinci resmi dil olarak kabulü için adım atmaya çağırıyoruz.

Rejimin bütün ırkçı uygulama ve yasaklamalarına rağmen Kürt dilini büyük özveri ve bedellerle yaşatıp geliştiren başta Celadet Ali Bedirhan olmak üzere bütün dil bilimci ve aydınlarımızı saygıyla anıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Doğu Kürdistan’da Zara Muhammedi isimli Kürtçe öğretmenine İran rejimince 5 yıl hapis cezası verilmesini kınıyoruz.

Kadın, genç, aydın, siyasetçi, üretici tüm halkımızı;

 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde; Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı tarafından birlikte başlatılacak olan;

Kürt dili ile eğitim-öğretim yapılsın,

Kürtçe resmi dil olsun,

İmza kampanyasını desteklemeye çağırıyoruz.

20.02.2021

Kürdistan Komünist Partisi-KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir