Di salvegera duduya referandûma serbixwe a 25’ê Îlona 2017’an de; em silavan li qerar û encama ku ji %93 hatiye girtin dikin! Di serî de îradeya sîyasiya ku qerera serxwebûnê girtiye û xelkê me yê ku qehremanên sereke yên referandûma serbixwe, xelkên Turk-Ereb-Asûrî-Êzidî/Kurd-Ermenî hemûyan pîroz dikin.

Di salvegera duduya referandûma serbixwe a 25’ê Îlona 2017’an de; em silavan li qerar û encama ku ji %93 hatiye girtin dikin! Di serî de îradeya sîyasiya ku qerera serxwebûnê girtiye û xelkê me yê ku qehremanên sereke yên referandûma serbixwe, xelkên Turk-Ereb-Asûrî-Êzidî/Kurd-Ermenî hemûyan pîroz dikin.

Kadroya siyasetê yên ku li hemberê gefxwarinên rejîmên kedxwar û mutefikên wan serî netewandine û ji qerera xwe venegeryane û xelkê me yê ku di referandumê de bi rekorekî ji %93 ji bo serxwebûnê gotine erê di salvegera duyemîn a referandumê bi hurmetî silav dikin

Serfirazê referanduma serxwebûnê yê sereke xelkên Kerkukê ye. Xelkê Kerkukê dîrok nivîsand. Çimkî kesî meraqa helwestê Hewlêr-Duhok-Silêmaniyê nedikiri çavê wan li ser Kerkukê bû. Bi taybetî rejîmên kedxwara di hilbijartinê de ji bo ku gel bibêje ‘’na’’ bi şantaj û bi her awakî gel tengijand. Lê belê gelê Kerkukê guhê xwe neda wan û çûn ser sendoqê û ji %80 wan got ‘’erê’’ û biryarekê dîrokî girt:Gotin ‘’ Kerkuk dilê Kurdistanê ye’’.

Ji bo serxwebûnê bi hişmendiya şîn û şahiya min yek e, ji herçar perçeyan bi perçe perçe û wek partiyekî nêzikbuyîn muhîm e. Çimkî bi hedefa yekitiya Kurdistanê seknekê wad dan.

Hat dîtin kudi pêvajoya referandumê de partiyên sîyasî û kadroyên ku bi biryar xwestina serxwebûnê dixwestin serketin. Kesên ku li hember derdiketin ya jî yên ku bi durûtî tevdigeryan wenda kirin.

Referanduma serxwebûnê, çawa ku riya serxwebûnê vekir, meseleyan Kerkuk-Xanakîn-Şengal jî bênîqaş çarser kir.Çimkî gelên wê derê bi îradeya xwe ya azad rê dost û dijminan da ku ev bajarana perçeyek ji Kurdistana azad in.

Di serî de Îrana ku di 16’ê cotmeha 2017’an da bajarên me îşgal kir û yên ku hamleya serxwebûna gel nikane qebûl bikin em wan lanet dikin. Gelê me, xiyaneta hereketên sîyasiya Kurd a ku di nava hereketa îşgala dijmin de bi dijmin re herket dikin qet û qet ji bîr nakin.

Çima rejîmên kedxwaran bi planekî Îranê re  li ser Kerkukê êrîşên hemû gele Kurdistanê kirin? Çimkî devletekek ku referansên rejîmên kedxwaran serû bino dike  dihat avakirin.Kurdistana ku bi gavên şênber li hemberê girtîgeha gel û baweriya Îran, Turkiye, Irak û Suriyeyê weke bexçeya bawerî û gel dimeşe. Yanî bi pênc zimanên fermî û bi baweriya temsîliyeta wekhevî û piraniyê dewletek nû ava dibû. Û Turkiya ku pirr caran pesnê xwe dide ‘’ Ez tenê di rojhilata navîn de demokrasiya parlementer im’’ digot lê hew mabû silah ji deste Turkiyê dihat girtin û Kurdisatan ava dibû.

Şupheya me tune ye wê di demekê nêz de qerera xelkê a serxwebûnê wê bi dewletekê serbixwe were cî. Çimkî encama referandumê  ya serbixwe  bi dewleteke serbixwe were kirin wek meseleke zeman û firsed disekine.

Ev ya jî lê zêdekim; Weke Partiya Komunîst a Kurdistanê; bêriya 25’ê Îlonê bi mehan bi partiye me yên din re kampanyaya serbixwebûnê re piştgirî daye. Çimkî doz doza me bû. Bi kelecan û biryara do îro jî em bawer dikin ku ev qerera referanduma serbixwe qererake rast e. 25.09.2019

Partiya Komunîst a Kurdistan – KKP

***

ER YA DA GEÇ BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN KURULACAK!

25 Eylül 2017 bağımsızlık referandumunun ikinci yıldönümünde; kararı ve %93 ile alınan sonucu bugün de selamlıyoruz!

Öncelikle bağımsızlık kararını alan siyasi iradeyi ve bağımsızlık referandumunun esas kahramanı halkımızı, Türkmen-Arap-Asuri-Êzîdî/Kürt-Ermeni’siyle halklarımızı kutluyoruz.

Sömürgeci rejimler ile müttefiklerinden gelen tüm tehditlere karşı dik durup kararından dönmeyen siyaset kadrosunu ve %93 gibi rekor bir oranla bağımsızlığa evet diyen halklarımızı referandumun ikinci yıldönümünde saygıyla selamlıyoruz.

Bağımsızlık referandumunun esas galibi Kerkük halklarıdır. Kerkük halkları tarih yazdılar. Çünkü kimse Hewlêr-Duhok-Silêmaniye…tutumu ne olur diye merak etmiyordu gözler Kerkük üzerindeydi. Özellikle sömürgeci rejimler Kerkük halklarının referandumda “hayır” demeleri için her türlü baskı ve şantajı yaptılar. Ama Kerkük halkları bunlara aldırmadan sandık başına gitti ve %80 “evet” ile tarihi kararını verdi: “Kerkük Kürdistanın kalbidir” dedi!

Bağımsızlığa şîn û şahîya mi yeke bilinciyle, parçalar ve partiler üstü yaklaşan dört parçadan halkımızın destek tutumu da önemlidir. Çünkü Kürdistan’ın birliği hedefinde gelecek vaat eden bir duruş sergiledi.

Yaşayarak görüldü ki referandum sürecinde kararlılıkla bağımsızlığı savunan siyasal parti ve kadrolar kazandı.  Karşı çıkan veya ikili davrananlar kaybetti, kaybedecek.

Bağımsızlık referandumu, bağımsızlık yolunu açtığı gibi, Kerkük-Diyala-Xanakin-Şengal meselesini de tartışmasız çözmüş oldu. Çünkü halklar özgür iradesiyle bu kentler bağımsız Kürdistan’ın bir parçası olduklarını dosta-düşmana ilan ettiler.

Halkımızın bağımsızlık hamlesini hazmedemeyip 16 Ekim 2017’de Kerkük ve diğer kentlerimizi işgal eden başta İran sömürgeci rejimleri lanetliyoruz. Halkımız, bu işgal harekatında düşman ile işbirliği içerisinde olan Kürt siyasal hareket ve kadroların ihanetini asla unutmamalıdır.

Neden İran planlayıcılığında sömürgeci rejimler Kerkük üzerinden tüm Kürdistan halkına saldırdılar? Çünkü sömürgeci rejimlerin referanslarını alt üst eden yeni bir devlet kuruluyordu. Halklar ve inançlar hapishanesi İran, Türkiye, Irak ve Suriye rejimine karşı halklar ve inançlar bahçesi olma yolunda somut adımlarla gelen bir Kürdistan vardı. Yani beş resmi dili ve çoğulcu eşit temsile sahip inanç yapısıyla yeni bir devlet geliyordu. Ve Türkiye’nin çokça övündüğü “ben Ortadoğu’nun tek parlamenter demokrasisiyim” silahını elinden alan bir Kürdistan geliyordu.

Halkımızın bağımsızlık kararının bağımsız devlet ile taçlanması er ya da geç gerçekleşecek bundan ufak bir şüphemiz yoktur. Çünkü bağımsızlık referandumunun sonucunun bağımsız devlet ile sonuçlanması zaman ve imkan meselesi olarak önümüzde duruyor.

Şunu da ekleyelim; Kürdistan Komünist Partisi olarak; 25 Eylül’den aylar öncesinden  diğer partilerimizle birlikte bağımsızlık kampanyasını sürdürerek destekledik. Çünkü dava bizim davamızdı. Dünkü kararlılık ve heyecanla bugün de bağımsızlık referandumu kararının doğru olduğuna inanıyoruz. 25.09.2019

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir