28 Aralık 2011; Roboski Köyü’nde Türk Savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 insanımızın yaşamını yitirmesinin 9. yıldönümü! Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Acıları taze olan ailelerine başsağlığı diliyoruz.

28 Aralık 2011; Roboski Köyü’nde Türk Savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 insanımızın yaşamını yitirmesinin 9. yıldönümü! Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz. Acıları taze olan ailelerine başsağlığı diliyoruz.

Katliamın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, katliamda sorumluluğu olan asker, bürokrat, sivil veya siyasetçilerin cezalandırılması yerine öldürülenlerin acılı ailelerine defalarca soruşturma açıldı, cezalar verildi. “Harekâtı hangi otorite düzenledi” ve “Vur emrini kim verdi” soruları cevapsız kaldığı gibi, katliamın aydınlatılması ve sorumlularının ortaya çıkarılması için Meclis araştırma önergeleri de hep reddedildi, reddediliyor. Bu tutum ve uygulamalar nedeniyle AKP iktidarını kınıyoruz.

“2021’in demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacağını” ileri süren Erdoğan’a çağrımız en büyük demokratik reformun Roboski sorumlularının cezalandırılmasının hukuki yolunun açılmasıdır. Roboski’nin faili belli sorumlular hak ettikleri cezayı almadan  “adalet” vaadinize kimse inanmaz.

Roboski; hükümet yetkililerinin iddia ettiği gibi “bir operasyon kazası” değil, devletin güç gösterisidir. Devletin “Ben devletim yaptım oldubitti. Alın kan bedelinizi sesinizi çıkarmayın” nobranlığıdır. Devletin Kürt halkına güç gösterisi; Roboski ile sınırlı değil, öncesinde de vardı sonrasında da devam ediyor. Siyaset kadrosunu ev baskınlarında, demokratik mücadelede, sokakta ve hatta son İçişleri Bakanı’nın Meclis kürsüsünde yatığı hakaretle…. devam ediyor.

Roboski, tıpkı Dersim, Halepçe… gibi Kürt halkının ortak acısıdır ve Kürdistan halklarının yaşamında öyle de kalacaktır. Bir başka halk yoktur ki ülkesinin diğer kentiyle yaptığı ticaret nedeniyle katliama uğrasın. Parçalanan Kürdistan’ın parçaları arasında yani kendi ülkesinin diğer kentleriyle yaptığı ticaretin adı sömürgecilerce “kaçakçı” denilerek başta Van Özalp 33 Kurşun, Kolber, Roboski… katliamları yapıldı.

Devlet, Kürdistan’ın dört parçasının kesiştiği Roboski’deki katliam üzerinden halkımızın ulusal bağımsızlık mücadelesinin dinamiklerine kendi mesajını vermiştir. Kürt siyasetinin bu açık mesaja yanıtı; öncelikle ulusal ittifakını geliştirmek olmalıdır. İkincisi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kazanımlarına birlikte sahip çıkıp korumak, bağımsızlık hedefinde geliştirmek olmalıdır.

Halkımız Roboski katliamını unutmayacak.  Ulusal özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde yaşatacaktır. 28.12.2020

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir