Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz’da meydana gelen patlamada yaşamını yitiren işçi sayısı 7’ye yükseldi, yaralı işçi sayısı ise 118!

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz’da meydana gelen patlamada yaşamını yitiren işçi sayısı 7’ye yükseldi, yaralı işçi sayısı ise 118!

Öncelikle yaşamını yitiren işçilerin ailelerine, işçi arkadaşlarına, dostlarına başsağlığı diliyoruz. Yaralı işçilere acil şifalar diliyoruz. Ve aynı fabrikada sıkça tekrarlanan iş cinayetlerini lanetliyoruz.

Bu bir kaza değil iş cinayeti, bağıra bağıra “geliyorum” diyen bir iş cinayetidir. Patlama sonrası konuşan bir işçi, “O jelatin mallara ısınma yapmış. 4 gündür söylüyordum ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum” diye feryat ediyor. Ayrıca aynı fabrika da yaşanan bu iş cinayetleri ilk değil bu altıncısı. Sırasıyla; 1 Eylül 2007, 21 Mayıs 2009, 17 Ağustos 2009, 29 Eylül 2009, 11 Şubat 2011 ve 3 Temmuz 2020 toplam 6 patlama yaşandı. Her patlamada ölü ve yaralılar var ama fabrika her defasında isim değiştirerek yola devam etmiş!

Fabrika patronlarının hiçbir şey olmamış gibi yoluna devem edeceği, düzenlenen “moral yemek”ten belli. Fabrikada patlama olmuş, işçilerden 7’si ölü 118 yaralı var ve halen bu sayı artabilir. Daha ölüm kokusu fabrika ve kent üzerinde devam ediyor. Ölen işçilerin cenazeleri dahi kalkmamış! Hatta yakınları, yaralılarına ulaşamamış, ölülerini bile teşhis edememişken… işverenler ‘moral yemeği’ düzenliyor. 

Sözde muhafazakar, yani “manevi değerlere bağlı” dernek olan MÜSİAD, Genel Başkanı ve Şube Başkanları, Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası sahibi MÜSİAD Şube Başkanı Yaşar Coşkun’a destek vermek için yemek düzenliyor! Bu manevi değerlere saygısızlık olduğu kadar kültürsüzlüktür, ahlaksızlıktır. İnsanlar haklı olarak soruyor; “nasıl boğazınızdan geçti”? “Yanık insan bedeni kokarken her yer, insanlığınız batsın!”

Patron ve patronlar bu cüreti nereden alıyor?

Birincisi, işçinin örgütsüz oluşundan!

İkincisi, kendi siyasal temsilcileri olan hükümetin desteğinden!

Kapitalist toplumda hükümetler genel olarak sermayenin siyasal temsilcileridir! Mesele MÜSİAD ile AKP ilişkisi olunca patronlar işçiye daha da fütursuz davranabiliyorlar. Yoksa bir fabrikada belirli aralıklarla yedi patlama olacak ve o fabrika sahibi daha işçi cenazeleri kalkmamışken “yola nasıl devam edeceğim” toplantısını yapmaya cesaret edemezdi!

Çağrımız işçi sınıfınadır; mesleki örgütlerinizde örgütlenin, güçlendirin. Kendi birleşik sınıf hareketinizi yaratın. Pandemi sonrası siz işçileri, yoksulları zor günler bekliyor.

05.07.2020

Kürdistan Komünist Partisi (KKP)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir