Üniversiteden mezun olmasıyla birlikte Kürdistan’ın ve halkının özgürlüğe kavuşması için verdiği mücadelesi Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde 1984 yılında gördüğü ağır işkenceler sonucu katledilmesiyle kesintiye uğrar. Necmettin işte bu dönemin ender, saygın militan bir kadrosudur.

Sömürgeci rejim güçlerinin dört parça Kürdistan’daki varlıklarını kabul etmemenin, Kürdlerin kendi varlıklarına, özgürlüklerine kimliklerine sahip çıkmalarının bedeli her daim için çok ağır oldu ve hala da olmaktadır. 80’li yıllarda biz Kürdlere ödetilen bedel Güneyde halkımıza bombalar, zehirli gazlar üzerinden sürdürülürken, aynı yıllarda da Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’nde vahşet derecesindeki sistematik işkenceler üzerinden sürdürülmekteydi. Bu inkâr ve imha sürecinin doruğa ulaştığı anlarda katledilmelerinde tek suçu bir Kürd yurtseveri ve devrimcisi olan onlarca insanımızdan biri de Necmettin Büyükkaya’dır.

Sonsuzluğa uğurlanışının 36. yılında anıları önünde saygıyla eğilerek O’nu bir kez daha sevgi ve hürmetle anıyoruz!

Türkiye’nin sayısız kara lekelerinden biri olan Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi’ndeki vahşet ortamını yaşayan yüzlerce özgürlük tutsakları içinde, özel olarak “kalemi kırılan” yani; katledilmesine önceden karar verilenlerin en başında Necmettin Büyükkaya gelmesinin nedeni sömürgeci rejimin büyük korkular duymasındandır.

1943 yılında Urfa/Siverek Hadro Köyü doğumlu olan Necmettin Büyükkaya 1970’li yıllarda Kuzey Kürdistanlı yurtsever üniversiteli gençliğin ilk örgütlü kuruluşlarının başında gelen Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) başkanlığını yaparken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenciliğini sürdürmektedir.

Üniversiteden mezun olmasıyla birlikte Kürdistan’ın ve halkının özgürlüğe kavuşması için verdiği mücadelesi Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi’nde 1984 yılında gördüğü ağır işkenceler sonucu katledilmesiyle kesintiye uğrar. Necmettin işte bu dönemin ender, saygın militan bir kadrosudur.

Kürd siyasi hareketi içerisinde özgün duruşuyla bilinen ve arkadaşları arasında Neco olarak tanınan Necmettin Büyükkaya 1982 yılında Diyarbakır’daki evinde yakalanıp getirildiği 5. Nolu Cezaevi’ndeki sürdürülen vahşet ortamında cezaevi müdürü tarafından “Seni araştırdım. Sen bu cezaevini bozuyorsun, sen Ortadoğu’nun en tehlikeli adamlarından birisisin, senin kalemini kırdık, kendine dikkat et” diyerek özel olarak tehdit edilir.

Gün gelecek, özgür Kürdistan’da özgürce koşacak, oynayacak Kürdistan çocukları, Kürdistan halkı için sosyalist bir Kürdistan bırakma adına “Senin gibilerinin çocukları babalarının işkenceci olduklarını öğrendiklerinde hayatları boyunca vicdan azabı çekecekler. Ömür boyu sizden ve sizin çocuklarınız olduklarını düşündükçe kendilerinden nefret edecekler ama bizim çocuklarımız yaşam boyunca bizlerle gurur duyacaklar” diyerek sömürgeciler karşısında diz çökmeyen Necmettin Büyükkaya ne bugün ne de gelecekte asla unutulmayacak asla unutmayacağız.

Bu kutsal onurlu davada yitirdiğimiz Neco ve Neco gibi yüzlerce yoldaşlarımız, bizlerin, her zaman yaşam boyunca gurur duyacağımız abidelerimiz olmaya devam edeceklerdir.

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir