Kürt gazeteciliği
22 Nisan 1898, Kürdistan Gazetesi’nin yayın hayatına başlamasıyla birlikte Kürt gazeteciliğinin başlangıç tarihi olmuştur. Kürt Gazeteciliği Günü’nün 126. yılı kutlu olsun!

22 Nisan 1898, Kürdistan Gazetesi’nin yayın hayatına başlamasıyla birlikte Kürt gazeteciliğinin başlangıç tarihi olmuştur.


Kürt Gazeteciliği Günü’nün 126. yılı kutlu olsun!


Hapis ve sürgünlere rağmen Kürdistan gazetesini çıkaran Mikdad Midhat Bedirxan başta olmak üzere Kürdistan’ın tüm parçalarında bu zahmetli görevi sürdüren ve bu uğurda hayatını kaybeden tüm gazetecileri saygıyla anıyoruz.


22 Nisan 1898’de Kahire’de ilk Kürtçe gazete olan Kürdistan’ın yayın hayatına başlaması Kürt basını için önemi bir tarihtir. Bu tarih, 1973’ten bu yana Güney Kürdistan’da Kürt Gazeteciler Günü ilan edilip Roja Rojnamegerîya Kurdî olarak kutlanmaya başlandı.


22 Nisan 1898’de sürgünle başlayan Kürt gazeteciliği; bugün de baskı ve tehditler altında sürdürülmeye çalışılıyor. 90’lı yıllarda, Kürt gazetelerinin daha matbaadayken toplatıldığı, gazete merkezlerinin bombalandığı, muhabirlerin ve gazete çalışanlarının katledildiği bir süreçte Kürt gazetecileri halkının yaşadığı zulmü dile getirmenin, dünyaya taşımanın kaynağı ve gururu oldular!


Bugün Kuzey Kürdistan’da operasyonlarla, tutuklamalarla Kürt gazeteciliği yıldırılmaya, gazeteciler ise mesleğini yapmamaya zorlanmakta.


Doğu Kürdistan’da Jina Emini’nin katledilmesini haberleştirmekten tutuklanan 31 kadın gazeteciden beşi halen hapiste.


Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle, cezaevlerinde tutulan tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılmalı.


Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir