19 Aralık 2000’de “Hayata dönüş operasyonu” adı verilen cezaevlerinde yapılan katliamda yaşamını yitiren devrimci tutsakların mücadeleleri önünde eğilerek onları saygıyla anıyoruz!

19 Aralık 2000’de “Hayata dönüş operasyonu” adı verilen cezaevlerinde yapılan katliamda yaşamını yitiren devrimci tutsakların mücadeleleri önünde eğilerek onları saygıyla anıyoruz!

Buldozerler, lav ve ateşli silahlarla devrimci tutsakları katleden zihniyeti lanetliyoruz!

Dört gün süren bu katliam sonucunda 30’u tutuklu, 2’si asker 32 insan hayatını kaybetti. Yüzlerce tutuklu ise kalıcı hasarlar oluşacak şekilde yaralandı. Kadın tutuklular başta olmak üzere katliamdan sağ kurtulan tutsaklar ise vücutlarındaki kalıcı hasarlar nedeniyle yaşamlarını güçlükler içerisinde sürdürmekteler.

Katliamın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen halen cezaevleri, insanlık haysiyeti ve onuruyla bağdaşmayan çıplak arama, taciz, tecavüz, tecrit, işkence ve kelepçeli olarak hastaneye sevk uygulamaları sistemli hale getirildi. Üstüne üstlük, Korona riskine rağmen mahpuslara yeterli miktarda hijyen malzemeleri ve maske verilmeyerek, adeta ölüme sürüklenmekteler.

Gerek İnsan Hakları Derneği olsun gerekse de tutuklu ve hükümlü ailelerinin açıklamaları üzerinden, yüzlerce tutuklu ve hükümlünün, hastanelerin verdiği hapishanede kalamaz raporlarının kabul edilmediği ve ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenmediğini biliyoruz. Adli Tıp Kurumlarının, hapishanede kalamaz raporlarının tersine hapishanede kalabilir yönünde raporlar vererek hasta tutsakları bile bile ölüme sürüklemesini reddediyoruz!

Yakalandığı demans hastalığı nedeniyle beş yıldan beri tutuklu olan Aysel Tuğluk gibi kendi öz bakımını yapamayacak düzeyde rahatsızlıkları olan hasta tutsakların infazları ertelenerek derhal tahliye edilmelidir. Gardiyanlar tarafından tecavüz ve cinsel işkenceye maruz bırakılan tutsak Garibe Gezer’in katledilmesi başta olmak üzere insanlık onuruyla bağdaşmayan uygulamalara derhal soruşturma açılmalıdır.

19 Aralık katliamı tüm insanlığa karşı işlenmiş ağır bir suçtur!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir