6-7 Eylül Cumhuriyet Türkiye’sinin tarihinde kara lekelerinden biridir!

Tarih, 6-7 Eylül 1955 İstanbul. Rumlar başta olmak üzere Müslüman olmayan halklar, Pogromun hedefindeler. Türk rejimi, Özel Harp odakları aracılığıyla Pogromu el altında örgütlemiştir. Bunu eski MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu “6-7 Eylül de bir Özel Harp işidir. Muhteşem bir örgütlenmeydi. Amacına da ulaştı” diyerek açıkça dile getirecekti. Pogrom için gerekçe de önceden hazırlanmıştı:

“Atatürk’ün Selanik’teki evi bombalanmıştır”, “Kıbrıs Türkü baskı altındadır”, “Rumlar aralarında para toplayıp Kıbrıs Rum ENOSİS’e yardım ediyorlar”… gibi yalan haberler devletin radyo ve günlük basında propaganda edilir. Bu propagandanın etkisi ve Özel harp odaklarının yönlendirmesiyle hareket geçirilen kitle Şişli, Beyoğlu başta olmak üzere bir ilçede Rum, Ermeni, Yahudi halka ait işyeri, ev, okul ve inanç merkezlerine saldırmış 5000’e yakını yakılıp yıkılarak yağmalanmıştır.

Bu kez amaç, Rum, Ermeni, Yahudi’nin canına kastetmek yerine topraklarından göçe zorlayarak malına el koymak yani mülkiyette Müslümanlar lehine el değiştirme sürecini tamamlamaktır. Süren saldırılarda ölü ve özellikle çok sayıda yaralı var ama esas hedef kalan son Rum ve diğer Müslüman olmayan halkları toprağından göçe zorlayarak mülkiyetin el değiştirmesini bir adım daha derinleştirmek.

Türk rejimi; Anadolu ve Kürdistan’ı, katliam, soykırım ve tehcirlerle Müslüman olmayan Rum, Ermeni, Süryani gibi halklardan temizlemekle kendi ayağına baltayı vurmuştur. Çünkü Anadolu ve Kuzey Kürdistan’ın iktisadi, kültürel, zanaatsal açıdan çoraklaşmasına eliyle zemin hazırladı.  Karadeniz sahili, ticaret ve denizciliği elinde bulunduran Rumlardan temizlenmeseydi, Anadolu, kuyumculuk, bakırcılık, köşkercilik gibi her türlü zanaatkârlığı yapan Ermeni, Süryanilerden temizlenmeseydi böylesine ekonomik ve kültürel olarak geri kalır mıydı? Hayır!

ÖSP; 6-7 Eylül 1955’de başta tecavüze uğramış kadınlar olmak üzere, acı çekmiş, manevi değerlerinden kopartılmış ve malına mülküne el konulmuş herkesin acısın paylaşır. Yaşananların sorumlularını nefretle kınar. 06.09.2016

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir