Savaş Kürt kadınlarını yalnızca öldürmüyor, bedenleri üzerinden de aşağılıyor, tehdit ediyor. Ancak Kürdistanlı kadınlar, yaşadıkları tüm acılara ve travmalara rağmen isyan ve mücadele ruhunu yitirmedi ve yitirmeyecek.

Ulusal, sınıfsal ve kadın kimliğiyle sömürgeciliğe, sömürüye ve erkek egemenliğine karşı; Kürdistan’da, Türkiye ve dünyada var olma mücadelesi veren kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

Tarih boyunca sömürgeci ve baskıcı yönetimlerde nesne olarak görülen kadınlar, yarattıkları mücadele örneğiyle tarih sahnesinde yerlerini aldılar. 8 Mart 1857’de New York’ta dokuma işçisi kadınların, kapitalizme karşı isyanda en önde yer almaları kadın mücadelesinin mihenk taşlarından birisidir.

İşte; bu mihenk taşının yaratılması, tarihe adının yazılması kadınların ödediği ağır bedelin (120 kadın işçi yakılarak katledildi) bir sonucudur.

İşte; emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz için direndiğimiz günün adıdır 8 Mart.

İşte; bu direniş kapitalizme karşı mücadelede ezilen, sömürülen kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesidir.

Kürdistan ve Türkiye’de 2021 yılında erkekler 280 kadını öldürdü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Bu katliamın baş sorumlusu “kadın-erkek eşit değildir” diyerek gerici, baskıcı politika ve söylemlerin yolunu açan, teşvik eden siyasi iktidardır. Tüm kadınları AKP+MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarına karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

Kürdistan’da baskı ve sömürüyü Kürt kadınları daha katmerli bir şekilde yaşıyor. Yine dili, kimliği inkar edilen Kürt kadınları, savaşın ortaya çıkardığı ölüm, yoksulluk ve göçün etkilerini en ağır şekilde yaşıyorlar. Savaş Kürt kadınlarını yalnızca öldürmüyor, bedenleri üzerinden de aşağılıyor, tehdit ediyor. Ancak Kürdistanlı kadınlar, yaşadıkları tüm acılara ve travmalara rağmen isyan ve mücadele ruhunu yitirmedi ve yitirmeyecek.

Rosa Luxemburgların, Clara Zetkinlerin, Leyla Qasım ve Dersimli Zerîfelerin öncülüğünde sürdürülen direnişler, ulusal özgürlük ve sınıf mücadelelerinin ayrılmaz parçası haline gelmiştir.

Gün; bu mirasa sahip çıkarak kadınların her alanda haklarına sahip çıkmalarının günüdür!

Gün; ulusal, sınıfsal, cinsel baskıya karşı kadınların 8 Mart’ta sokaklarda, meydanlarda seslerini yükseltme, örgütlü tepki verme günüdür!

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Yaşasın 8 Mart’ı Yaratanlar!

07.03.2022

Kürdistan Komünist Partisi- KKP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir