…Bir yere ulaşmanın çeşitli yolları var; onursuzunu seçmek de yürek işidir. Kafasına yükselmeyi koymuşsa etini de sunar, beynini de. Güçlük onurlu yürümekte… (Komünist ten)

Türkiye edebiyatının en büyük ustalarından Vedat TÜRKALİ yi kaybettik. Yaşamının her anını barışa, özgürlüğe, eşitliğe ve bu uğurda verilen mücadeleye adayan bu uğurda sürgünler yaşayan, hapis yatan TÜRKALİ, yaşamının her anında sınıf mücadelesinin mutlaka bir yerinde bulunmuş, ezilen sınıfların yanında saf tutmuştur.

O, hayatının son anına kadar üretmeye devam etmiş ve kaleme aldığı onlarca roman ve pek çok senaryoyla adını Türkiye edebiyat ve sinema tarihine altın harflerle kazımıştır. Ve TÜRKALİ, yazdıklarıyla mücadeledeki yerini almıştır.

Aydın, entelektüel tutumunu eşitlikten ve özgürlükten taraf tutan Vedat TÜRKALİ, Kürt meselesinde de duruşunu net bir şekilde ortaya koyan az sayıda Türk aydınından biriydi. “ Kürt sorunu” çözülmeden demokrasi sorunu çözülmez; demokrasi Sorunu” çözülmeden de Kürt Sorunu çözülmez.” diyerek meselenin hayatiyetini vurgulayan TÜRKALİ, Kürdistan da yaşanan her katliam, kıyım sonrasında tepkisini belli etmekten kaçınmamıştır.

O, bu yüzden sık sık Brecht in şu dizelerini söyler:

“Yollar bataklığa çıkıyordu benim zamanımda

Konuştuğum dil ele veriyordu beni.

Elimden gelen çok azdı.

Fakat muktedirler daha huzurlu oluyordu bensiz

Bunu umut ettim hep

 İşte böyle geçirdim ömrümü

 Bu dünyada.

Haklıların gücü azdı.

Hedefse çok uzak.

 Apaçık görünüyordu

Benim ulaşmam olanaksız olsa da

İşte böyle geçirdim ömrümü

 Bu dünyada”

Halklarımızın başı sağ olsun!

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir