Efrin dört bir yandan kuşatma altında dahası bir süredir tankların top ateşinin hedefinde!

Erdoğan, Karaman’da “Afrin’i, Münbiç’i, Tel Abyad’ı, Rasulayn’ı, Kamışlı’yı teröristlerden temizleyeceğiz, Şemdinli’den Yayla Dağı’na kadar tüm sınırlarımızı teröristlerden temizleyeceğiz. Sınırlarımızın dibinde terör yuvaları kurulmasına izin vermeyeceğiz. Kararımız net” demişti!Dün Elazığ’da ise “Fırat Kalkanı Harekâtı ile terör koridorunu bıçakla keser gibi kesip attık. İdlib operasyonu ile bu koridorun batı kanadını çökertiyoruz. Afrin’de teröristler teslim olmazsa orayı başlarına yıkacağız. Münbiç’te bize verilen sözler yerine getirilmezse kendi göbeğimizi keseceğiz. Tek bir terörist kalmayıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir haftaya kalmaz ne yapacağımızı görecekler” diyerek hem operasyon tarihini hem de tüm Batı Kürdistan’ı işgal mesajını verdi.

*Demek ki Türk devleti sadece Efrini değil Qamışlo’dan Efrin’e tüm Rojava’yı işgal etmek istiyor. Çünkü Türk yetkililer bugüne kadar, “sınırlarımız içerisinde tek bir terörist kalıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyorlardı dün Elazığ’da Erdoğan, sınırları dışında da Kürtlerin imhası politikasını açıklamış oldu!

*Mesele şudur; nasıl ki İran “Kerkük’e girmezsem Kerkük merkezli Kürdistan bana doğru akacak” diyerek işgale girdiyse, Türkiye’de “Efrin’e girmezsem Rojava sınırlarımdan içeriye doğru akacak” diyerek Efrin’i işgal etmek istiyor.

Türkiye, uluslar arası platformlara özelde de Soçi’ye de Kürtlerin çağrılmasına hep karşı çıktı hatta “Soçi’de terör örgütleri olursa ben olmam” dedi. Bu politikanın da geleceği yoktur ve ayrıca eğer Türkiye Efrin’i işgal ederse zaten hem Astana ve Soçi diye bir şey kalmaz hem de yılları alacak ve birden fazla aktörü de içine çekecek yeni bir çatışmayı ateşleyebilir!

*Türkiye her ne kadar “bir gece ansızın gelebiliriz” dese de Efrin’e operasyonu davul zurna çalarak ilan etti. Ve aylardır askeri hazırlık yapılıyor. Biz halen umuyor ve diliyoruz ki Türk devleti operasyondan vazgeçerek bu yanlıştan döner. Zira Efrin işgalinin Kürt ve Türk halkına ağır sonuçları olacaktır.

*Dünya âlem, özellikle de Türkiye halkları biliyor ve görüyor ki Rojava özelde de Efrin halkı IŞİD dışında bugüne kadar kimseye saldırmadı. Şimdi kendi güvenliği için sınırlarını koruyacak bir ordu kurmak istiyor. Bunun kime ne zararı var? Kürtler kendi topraklarında kendilerini koruyacak askeri yapılanma oluşturuyor diye Türkiye’nin bunu işgal nedeni sayması kabul edilemez.

*“TC güçlüdür kazanır” demek yanıltıcı olup ağır sonuçlara yol açacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlarda Kudüs kararı nedeniyle “ABD ve İsrail ben güçlüyüm öyleyse haklıyım diyorsa yanılır, güçlü olmak haklı olmak demek değildir, haklı olan güçlüdür. Burada biz haklıyız. Kudüs’te güçlü olan değil haklı olan kazanır” dedi. İyi! Peki, tepeden tırnağa haklı olan Efrin’i işgal etmek için neden “güçlüyüz ansızın bir gece gelebiliriz” diyorsunuz ve ısrarla F-16larla, ATAKlarla, tanklarla övünüp pazunuzu sınır ötesinde de Kürt halkına gösteriyorsunuz?

*Eğer Türk devletine aklıselim hâkim olmaz da Efrin’i işgale girişirse, Dünya ve Türkiye demokratlarını, devrimcilerini, vicdan ve adalet duygusuna sahip herkesi Efrin, genelde Rojava halkı ile dayanışma içerisinde olmaya çağırıyoruz.

Türkiye’nin Efrin operasyonuna karşı alınacak tutum, Türk sosyalistlerin-demokratların enternasyonalizm ve halkların kardeşliği söyleminin test alanı olacak! Demokrat kimliğiyle tanınan kimi aydınların “Türkiye ulus devlet olarak Efrin operasyonunu yapmak zorundadır” demesi ibret vericidir, şovenizmidir.

ÖSP olarak olası Efrin işgaline karşı halkımızla ve siyasal dinamiklerimizle birlikte buna karşı duracağız. Dün nasıl ki Kerkük işgaline karşı tutum aldıysak bugün de Efrin’e yönelecek işgale de aynı şekilde tutum alacağız, herkesi de tutum almaya çağırıyoruz. Şunu herkesin bilmesini istiyoruz; yüzyıllardır Kürtleri ve Kürdistan’ı zorla/zorbalıkla katliam ve soykırımlarla ortadan kaldıramayan sömürgecilerin başına er geç korktukları gelecek yani bağımsız Kürdistan ile yüzleşecekler!

16.01.2018

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir