Leyla Qasim

Leyla Qasim

İdam sehpasında Kürdistan bayrağı gibi dalgalanan Leyla Qasim’ı Kürdistan ulusal mücadelesinde yaşatmanın yolu; ulusal ve kadın kimliğine sahip çıkan kadınların mücadelede yer almasından geçer!

Kürdistan tarihinde direnişin ve özgürlüğün sembolü olarak yer alan ve bu uğurda yaşamını feda eden Leyla Qasim’ı sevgi ve saygıyla anıyoruz!

Leyla Qasim ve yoldaşları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran’ın asılarak katledilmelerinin üzerinden 48 yıl geçti. Leyla Qasim’ın, BAAS rejimi tarafından işkenceden geçirildikten sonra 5 yoldaşıyla birlikte 12 Mayıs 1974’te idam edilmesini lanetliyoruz!

Güney Kürdistan’ın Xaneqîn şehrinde, 5 çocuklu bir ailenin kızı olarak 1952 yılında doğan Leyla Qasim, ilk ve orta öğreniminden sonra ailesiyle beraber Bağdat’a göç eder. 1970’li yılların başında Bağdat’ta üniversite eğitimine başlayan Qasim, ilk olarak, Kürdistan Öğrenciler Birliği’nin oluşumu içinde yer almasının ardından Kürdistan Demokratik Partisi saflarında Kürdistan’ın özgürlük mücadelesine katılır.

Leyla Qasim, Bağdat Üniversitesi’ndeki sosyoloji eğitimi sırasında sadece Kürt öğrenciler üzerinde belirgin bir etki yaratmadı. Yarattığı etki kısa zamanda sömürgeci Baas rejiminin de dikkatlerinden kaçmadığı için yakalandığında Saddam’ın talimatı sonucu yoğun işkencelerden geçirilir.

Leyla Qasim Ey Rakip Marşı’nı okuyarak idam sehpasına giderken 22 yaşındaydı. İdam sehpasına giderken okuduğu marş dalga dalga Kürdistan dağlarında yankılandı. Bu direniş Kürdistanlı kadınlarda mücadele kararlılığına dönüştü, kadının mücadelede yer alışını ve direnişini bir gelenek haline getirdi.

İdam sehpasında Kürdistan bayrağı gibi dalgalanan Leyla Qasim’ı Kürdistan ulusal mücadelesinde yaşatmanın yolu; ulusal ve kadın kimliğine sahip çıkan kadınların mücadelede yer almasından geçer! Kadınları ulusal özgürlük ve sosyalizm kavgamızda örgütlü mücadeleye çağırıyoruz!

Kürdistan Komünist Partisi-KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir