22 Nisan 1898’ de Kahire’de ilk Kürtçe Gazete olan Kürdistan yayın hayatına başlamıştır. Kurucuları Mikdat Midhat Bedirhan ve kardeşi Abdurrahmen Bedirhan tarafından İstanbul’da çıkarılmak istenen bu gazete Bedirhan kardeşlerin Osmanlı yönetiminden izin alamaması nedeniyle sürgünde yani Kahire’de yayınlanmıştır. Bu anlamda Kürt basını maalesef kendi topraklarından uzakta doğmuştur. O tarihten bugüne 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü olarak kabul edilmiş ve kutlanmıştır.

Kürt basınının sürgünde yayın hayatına başlaması aynı zamanda halkımızın yaşadığı trajedinin bir yansımasıdır. O gün sürgünde başlayan Kürt gazeteciliği maalesef bugün halen özellikle Doğu ve Kuzey kürdistan’da zor koşullarda ve ağır baskı altında yayın hayatını sürdürmektedir. 118 yılık Kürt basını yayın hayatını bütün baskı ve engellemelere karşın direnişini kararlı bir şekilde sürdürmüş üstlendiği toplumsal aydınlanma mücadelesi devam etmiştir. 1990’lı yılarda Türkiye’de benzer çabayı sürdürmeye çalışan bir çok kürt gazeteci katledilmiş, gözaltında kaybedilmiş ve bir çoğu da yılarını hapislerde geçirmek durumunda bırakılmış. Ancak Ape Musa’ nın öncüsü olduğu özgür basın geleneği bütün bu baskı ve zülme karşı devr alınan mirasa bağlı kalarak bugünlere ulaşmıştır. Bugün hem Kürt halkının hem de bölgedeki diğer halkların sesi olan özgür basın zor koşullar ve baskıya rağmen direnişini sürdürmektedir.

Yaşadığımız bu süreçte dünya sıralamasında tutuklu gazeteci sıralamasında Türkiye başı çeken ülkeler arasında bulunmakta. Bildiğiniz gibi özelikle son iki buçuk yılda yüzlerce gazeteci işten çıkarıldı. Yüzlerce basın yayın organları hukuksuz bir şekilde kapatıldı ve bir çok muhalif yayının lisansları iptal edildi. Türkiye’de gerçekleri dillendiren, gazetecilik ahlak ve ilkelerine sahip bir çok kişi hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Yaklaşık bir yıldır OHAL ve KHYK’larla yönetilen ülkemizde havuz medyası dışında kalan çoğu gazeteci ya cezaevinde atıldı ya da çalışma ve can güvenliği olmadığı için yurt dışına çıkmak zorunda bırakıldı. Kürt gazetecileri ülkenin genelindeki bu hukuksuz uygulamaların katbekat fazlasına maruz kaldı. Tehdit edildi, gazete dağıtıcıları sokak ortasında katledildi.

Baskılara maruz kalan hukuksuzluğa boyun eğmeyen, ne pahasına olursa olsun toplumun haber alma hakkını savunan ve şu anda haksız yere ceza evlerinde tutulan gazetecilerin onurlu mücadelesini selamlıyoruz.

İktidarların eliyle uygulanan bu hukuksuz uygulamalarla basın özgürlüğünün ağır bir yara aldığı, tek sesli bir medyanın oluştuğu ,bu günlerde mesleki ve insani duruşlarından ödün vermeyen bütün bu çabalarından dolayı özgür basın emekçilerini kutluyor, bu mücadelede yaşamını yitiren, katledilen gazetecileri, tüm basın şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Bu vesileyle bir kez daha 22 nisan Kürt gazeteciler gününü kutluyoruz. ..

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir