Kürdistan Komünist Partisi olarak; halkımızı ve siyasetimizi önümüzdeki yıllarda muhtemel tehlike-saldırı-katliamlara karşı uyarıyoruz ve ulusal birliklerini geliştirmeye, atılan adımları büyütmeye çağırıyoruz.

Dersim’de yapılan soykırımı lanetliyoruz!

“İnsanım, demokratım” diyen herkesi de lanetlemeye çağırıyoruz!

Soykırımının 82. yıldönümünde yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz!

Soykırım sürecinden kurtulan ve;

Ülkesinden-köyünden-evinden-manevi değerlerinden silah zoruyla kopartılıp sürgüne gönderilen halkımızın özellikle “kayıp kızların” yaşadıkları ve romanlara sığmayan dayanılmaz acılarını paylaşıyoruz.

Dersim soykırımı, farklı halkları ve inaçları tek tipleştirmesi -eritme- Türkleştirmesi ırkçı Türk siyasetinin ürünüdür. Dersim’de 1935 Tunceli Kanunu ile 1938’e kadar sürdürülen, katliam-soykırım ve sürgünler ile bir halk yok edilmek isteniyor. Bu soykırım öylesine dehşet vericidir ki kimi Türk aydın ve iktidar yetkilileri bile ya başbakan olan Erdoğan gibi 2011’de doğrudan, “Devletin Dersim’de katliam yaptığını kabul ediyorum devlet adına özür dilemem gerekiyorsa dilerim ve özür diliyorum” demiş; ya da kimileri dolaylı olarak yani zımnen soykırımı kabul etmişlerdir.

Burası Türkiye, siyasetin günlük gerekleri gereği, dün katliamı kabul edenler bugün tam tersini dile getirebilir. Dün Dersim’de katliam yapıldığını kabul eden Erdoğan bugün Kürdistan var diyenlere ve Kürdistan partilerine oy veren milyonlara; “çok seviyorsanız Irak’ın Kuzeyinde Kürdistan var, yalla” hatta “defolun oraya gidin” diyerek milyonlarca Kürt/Kürdistanlıya ülkesinden kapı göstermek ile paralel yeni bir soykırım dâhil tehlikeli politikalara kapı aralamakta!

Kürdistan Komünist Partisi olarak; halkımızı ve siyasetimizi önümüzdeki yıllarda muhtemel tehlike-saldırı-katliamlara karşı uyarıyoruz ve ulusal birliklerini geliştirmeye, atılan adımları büyütmeye çağırıyoruz.

TC devletine, Dersim soykırımını kabul ederek halkımızdan özür dilemeye, maddi ve manevi tazminat taleplerini yerine getirmeye, Seyit Rıza ve dava arkadaşlarının mezarlarının yerini açıklayıp ailelerine teslim etmeye ve Dersim adının resmen iade edilmesi için çağrıda bulunuyoruz.

03 Mayıs 2019

 Kürdistan Komünist Partisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir