deprem ve 8 mart
6 Şubat 2023’te meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremin en başta kadınlarımızı etkilediği, acıların ve zorluğun büyük yükünün onların omuzlarında olduğunu görüp yaşadık.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu olsun!

Bugünü yaratan devrimci kadınların mücadelesini selamlarken, bu uğurda yaşamını feda eden kadınların önünde saygıyla eğiliyoruz!

8 Mart, kadınların emeğine, bedenine, cinsel ve ulusal kimliğine sahip çıktığı, ulusal ve sınıfsal zorbalığa boyun eğmediği, sömürgeciliğe ve kapitalist sömürüye karşı mücadele verdikleri günün adıdır! 

8 Mart 1857‘de, bundan tam 166 yıl önce ABD’nin New York eyaletinde 40 bin kadın dokuma işçisi, eşit işe eşit ücret talebiyle düşük ücrete karşı çıkarak 16 saatlik uzun çalışma gününün 10 saate düşürülmesi talebinde bulunur, kabul edilmemesi üzerine grev yaparak direnişe geçerler. Çalıştıkları fabrikayı işgal eden emekçi kadınlar polis müdahalesiyle karşılaşır ve fabrikaya kilitlenirler. Arkasından çıkan yangında 120 kadın işçi yanarak can verir.

150 yılı aşan işçi-emekçi kadın mücadelesi; erkek egemen kapitalist sistem ve zihniyeti köklü aşamadı ama çok önemli siyasi, sosyal, ekonomik kazanımlar elde etti.

Ancak Kuzey Kürdistanlı kadınlar başta olmak üzere Türkiye genelinde; kadın kişiliğinin baskılanması, cinsel kimliğinden ötürü taciz, tecavüz ve şiddete uğraması, ağırlaştırılmış ucuz emek sömürüsü ve çok yönlü sömürgeci kıskaç devam ediyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi ise bütün bu sorunları daha da ağırlaştırdı.

Kadına yönelik ayrımcılığı, sömürü ve şiddetin kendisini “kader”, “fıtrat” olarak gören anlayışı reddediyoruz!

6 Şubat 2023’te meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremin en başta kadınlarımızı etkilediği, acıların ve zorluğun büyük yükünün onların omuzlarında olduğunu görüp yaşadık. “Yüzyılın felaketi” olarak nitelenen ve çoğunlukla Kürdistan’ın Kuzey ve Batı parçalarında yaşayan halklarımızı vuran bu depremde yakınlarını yitiren kadınlara başsağlığı diliyoruz!

Kapitalist sömürüye, sömürgeciliğe ve erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda erkek egemen zihniyete karşı ulusal ve toplumsal mücadelenin öncüsü olan kadınlar; tüm zamanlarda ve en olumsuz koşullarda dahi ısrarla, azimle direnmekten asla geri kalmayarak rejimlerin korkulu rüyası olmuş, olmaya da devam etmekte! Mücadeleler tarihinde bunun sayısız örnekleri mevcuttur.

En yakın tarihsel örneği Jina Emini şahsında gelişen kadın direnişi sonucu Doğu Kürdistan’dan İran’ın bütününe doğru büyüyen meydan okuma, despotik İran Molla rejimine günlerce korkulu anlar yaşattı, yaşatmaya da devam ediyor.

Kapitalist erkek egemen toplum; sınıfsız, sömürüsüz, özgürlükçü sosyalist topluma çözülmeden kadının nihai kurtuluşu mümkün olamaz.

166. yıl dönümünü andığımız 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Jin, Jîyan, Azadî şiarıyla kadınları KKP saflarında örgütlenmeye, örgütlü mücadeleye çağırıyoruz!

Jin, Jîyan, Azadî!

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir