Rumlar başta olmak üzere Müslüman olmayan halklara dönük 6/7 Eylül 1955’te İstanbul’da gerçekleştirilen pogromda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz! 66. yıl dönümünde katliamı lanetliyoruz.

Rumlar başta olmak üzere Müslüman olmayan halklara dönük 6/7 Eylül 1955’te İstanbul’da gerçekleştirilen pogromda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz! 66. yıl dönümünde katliamı lanetliyoruz.

Irkçı rejimin “Türk İslam Sentezi” dışında gördüğü halklara ve inançlara dönük planlayarak gerçekleştirdiği tehcir ve soykırım siyaseti Eylül 1955 yılında tekrarlandı. Bu kez hedefte Rum halkı vardı. Kalan Rumlar da tehcire zorlanmış, kadınlara tecavüz edilmiş, ibadethaneleri yakılıp yıkılmış, malları talan edilmişti.

1900’lü yıllardan bu yana, ırkçı rejim; önce Müslüman olmayan, sonra Türk olmayanlardan algıladıkları tehdit ve onlara yönelik tehcir, katliam, soykırım politikasını hala sürdürmektedir. Aynı politika gereği “Sizi istemiyoruz” parantezine dün Ermeni-Rum-Yahudi halkları alınmış, 1925’ten günümüze de Kürtler hedefe alınmıştır!

Türk rejimi; “Atatürk’ün Selanik’teki evini bombaladılar”, “Kıbrıs Türkü baskı altındadır”, “Rumlar aralarında para toplayıp Kıbrıs Rum ENOSİS’e yardım ediyorlar” gibi yalan haberlerle saldırı ve kalan Rumların tehcirinin zeminini sağlamış. 1955 yılının 6/7 Eylül’ünde Özel Harp Dairesi’nin (ÖHD) planlaması doğrultusunda harekete geçirilen saldırgan kitle Şişli, Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul’da Rum, Ermeni, Yahudi halka ait işyeri, ev, okul ve inanç merkezlerini hedef almış, 5000’e yakın ev ve iş yeri yakılıp yıkılarak yağmalanmıştır.

TC’nin; “Selanik olayları nedeniyle halk kendiliğinden infial etmiştir” söylemi yalandır. Daha sonra, dönemin ÖHD sorumlusu Sabri Yirmibeşoğlu “6-7 Eylül bir Özel Harp işidir. Muhteşem bir örgütlenmeydi. Amacına da ulaştı” şeklindeki açıklaması her şeyin önceden devletçe planlandığının kanıtıdır.

Rejimin yıllardır sürdürdüğü asimilasyon ve soykırım siyaseti bugün de sürüyor. Bu kez içeride ve sınır ötesinde hedefte Kürtler var. Türkiye halklarının da geleceğini etkileyecek olan bu ırkçı siyasete karşı tüm demokrasi güçlerini tutum almaya çağırıyoruz!

Kürdistan Komünist Partisi-KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir