Halkların, kavimlerin, milletlerin sembolleri vardır. Hatta günümüzde her ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel kurumu temsil eden, tanıtan ve onu diğerlerinden ayırt eden sembolleri vardır. Ülkelerin, milletlerin olduğu gibi artık kentlerin, ilçelerin, belde ve hatta köylerin bayrak-flama vb kendilerini ayırt eden sembolleri vardır.
1900’lü yılların başında bayrak olarak şekillenmeye başlayan Kürdistan bayrağı; Koçgiri, Şeyh Said, Ağrı (Xoybon) ulusal hareketleri ile Mahabat Cumhuriyeti tarafından kullanılmıştır. Demek ki şu an başta Güney Kürdistan olmak üzere kullanılan Kürdistan bayrağı yüzyıl öncesine dayanır. Fakat Kürdistan bayrağının üzerindeki renklerin ve 21 güneş ışınının kökleri ve anlamı ise çok gerilere dayanır öyle ki Kürt halkının oluşum tarihiyle yaşıttır.
Güney Kürdistan Parlamentosu tarafından 17 Aralık, Kürdistan Bayrağı günü olarak ilan edildi. Kürdistan bayrağı, Kürdistan’daki farklı etnik ve inançtan halkların ortak paydasıdır, dört parçasıyla Kürdistan halklarını birleştiren sembol veya kültürel değerlerin başında gelir.
Sadece 17 Aralık’ta değil her daim halklarımızın sembolü olan Ala rengine sahip çıkalım.
Kürdistan bayrağının altı çizilmesi gereken tarihi bir önemi de; Doğu Kürdistan’da kurulan Mahabat Cumhuriyeti’nin başkanı Qazi Muhammed tarafından Melle Mustafa Barzani’ye teslim edilmesidir. Bu nedenledir ki Kürdistan Parlamentosu, Mahabat Cumhuriyet’inin yıkılış günü olan 17 Aralık tarihini Kürdistan bayrağı günü ilan etmiştir. İran ırkçı rejimince Mahabat Cumhuriyeti yıkılırken, Kürdistan bayrağı, halkımızın geleceğinin, özgürlüğünün, bağımsızlığının sembolü olmaya devam etmiştir. Bir yıkılıştan yeni bir dirilişin ateşi yakılmıştır.
16-12-2017
Özgürlük ve Sosyalizm Partisi