“Ya barbarlık ya sosyalizm!” ROSA LUXEMBURG

“Esas düşman içimizde!” KARL LİEBKNECHT

Dünyanın ilk sosyalist devrimi olan 1917 Ekim Devrimi’nin ardından gözler Avrupa kıtasına özelde ise Almanya üzerine çevrilmişti. Almanya gibi gelişmiş bir kapitalist ülkeden gelecek zafer haberi; sosyalizmin tüm dünya ölçeğinde inşasını kolaylaştıracaktı.

Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht önderliğinde komünistler; özellikle 1.Emperyalist Paylaşım Savaşı sırasında çürümüşlüğünü 2.Enternasyonal’e taşıyan sosyal şovenist ve Avrupa İşçi aristokrasisinin siyasal temsilcisi olan Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ile hesaplaşarak yeni bir hareketi, Spartakist Hareketi’ni kurdular. Hareket adını, Roma İmparatorluğu’na karşı büyük bir köle ayaklanmasının lideri olan Spartaküs’ten alıyordu. Rosa ve Karl; 1918 Kasım devrimi Almanya’da patlak verdiğinde Almanya Komünist Partisi’ni kurarak devrim sürecinde yer aldılar.

Rosa ile Karl’ın yoldaşlığı teori ile pratiğin birbirini tamamlayan bütünlüğü gibiydi. Rosa kalemi güçlü, geniş kitlelere hitap edebilen iyi bir propagandist, karşıtlarını yazılarıyla çürüten polemikçi, Polonyalı Yahudi bir Bolşevik kadın devrimciydi. Yoldaşı Karl ise teorik alandan çok pratiğin örgütleyicisi, eylemlerin yaratıcısı konumundaydı.

Tarih 5 Ocak 1918’i gösterdiğinde Berlin’de başlayan ayaklanmanın bastırılması için SPD’nin de içinde yer aldığı hükümetin sağ sosyal demokratların liderleri Friedrich Ebert ve Savunma Bakanı Gustac Noske, Freikorps denen milliyetçi, gerici çetelerden oluşan 30 bin kişilik bir silahlı gücü seferber etti. 10 gün sonra, bu çeteler, Rosa ve Liebknecht’i yakaladı. Rosa başına aldığı dipçik darbeleriyle yaşamını yitirdi; Rosa’nın cansız bedenini Berlin’in en büyük kanalına attılar. Liebknecht başından vurularak öldürüldü, cesedi kimsesizler morguna bırakıldı. Liebknecht’in cesedi günler, Rosa’nınki ise ancak aylar sonra bulunabildi. Her ikisinin de cenaze törenleri kitlesel bir şekilde gerçekleştirildi.

1918 Alman Kasım devriminin iki proleter komünist önderi olan Rosa Luxemburg ile Karl Liebknecht’i; ölümlerinin 100. yıldönümünde anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Partîya Komûnista Kurdistan – KKP
Kürdistan Komünist Partisi – KKP

15.01.2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir