Bugün 11 Temmuz. Srebrenitsa Soykırımı’nın 24 yılı. Dünya halklarının neredeyse çoktan unuttuğu/unutturulmaya çalışıldığı, günümüzde ise, gözler önünde tıpkı bir film çekilircesine, sıranın İsrail tarafından Filistinlilere, sömürgeci bölge güçlerce Kürdlere uygulamaya konan katliamın bir benzeriyle, 1995 yılında Boşnak halkından 8372 kişinin katledilmesine sebep olarak insanlığı utanç içinde bırakanları bir kez daha lanetleyip kınıyoruz!

II. Dünya Savaşı’ndan bu yana “medeni” Avrupa’nın göbeğinde en büyük toplu insan kıyımı Srebrenitsa Soykırımı, Bosna savaşı sırasında, 11Temmuz 1995’te Sırp komutan Ratko Miladiç’e bağlı Sırp birlikleri BM’nin güvenli bölge ilan ettiği Srebretnitsa’ya girmiş, BM güçlerinin Boşnakları koruyamaması ve bölgede konuşlanan BM bünyesindeki Hollandalı birliklerin alanı terk etmesi üzerine % 75 Müslüman olan 8 binden fazla Boşnak erkek Sırp güçleri tarafından katledilmiştir. Gerçek sayının ise 100 bin olduğu ifade edilmektedir.

Nazilerin Yahudilere uyguladıkları katliamdan tam 50 yıl sonra yine “medeni Avrupa’nın” göbeğinde Sırp güçlerin gerek siyasi gerekse ideolojik açıdan Boşnak halklarına karşı başlattıkları bu büyük soykırımın en belirgin yanı; özellikle soyları tükensin diye Bosnalı erkeklerin seçilmesidir.

Bir katliam tanığının “Normal insanlar savaşı çıkarmadı. Siyasetçiler, yani üsttekiler bunu başlattı. Asıl sorun kirli oyunları olan siyaset!  BM trajediyi önlemeye değil izlemeye gelmiş meğer” sözleri her şeyi ortaya koymakta. Biz komünistlerin yabancısı olmadığı, “milli yarar siyaseti” diyerek tanımladığımız bu kirli siyaset oyunlarını tezgâhlayan güçlerin başını emperyalist kapitalist güçler çekmektedir.

Bosna iç savaşı sırasında “güvenli bölge” ilan edilen Srebrenitsa kenti, BM adına görev yapan Hollanda taburunun Komutanı Ton Karremans’ın hava desteği talebi, BM tarafından her seferinde geri çevrildiği, Londra, Paris ve Washington yönetimi ile NATO hava gücünün Bosnalı Sırplara karşı kullanılmaması konusunda gizli anlaşmaya varıldığı, anlaşmanın kamuoyundan gizli tutuldu yıllar sonra açığa çıkmasıyla birlikte kirli siyasette açığa çıkmış oldu.

BM önemli bir hava desteği vermiş olsaydı, büyük sayıda kurban ölümden kurtarılabilirdi” denen gerçek karşısında, bu katliamın önemli parçası olan para egemen dünyasının barbar güçleri, Lahey Adalet Divanı’nda “soykırımcıları, savaş suçlularını yargılıyoruz” dedikleri göz boyama operasyonun sonucunda “Srebrenitsa’nın düşmesi, Sırp saldırganlığının sonucuydu” çıkarsamasını yaratarak kirli kanlı ellerini suç ortayı haline getirdikleri üç-beş Sırp katilinin elbiselerine sürterek asla temizleyemezler!  

Kürdistanlı Komünistler olarak; dünya insanlığının vicdanında hala unutulmayan 11Temmuz 1995 tarihinde meydana gelen Srebrenitsa Soykırımı’nın 24 yılında yitirilen binlerce canların acılarını acıları bilen Kürdistan halkı adına, Boşnak halklarının acılarını derinden yaşayanlara sesleniyoruz; gözlerinizi ve vicdanlarınızı Ortadoğu’da yaşanan acılara açmaya, acıları yaşayanların yanında yer almaya çağırıyoruz!

Kürdistan Komünist Partisi

11.07.2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir