Ji dibistana seretayî heta zanîngehê perwerdehiya bi zimanê Kurdî girîng e. Sedema hebûna me ye. Daxwazeke ku nayê paşxistin e. Em bang li partî, sendîka, saziyên çandî û pîşeyî yên Kurd dikin ku bi hev re daxwaza zimanê dayikê biparêzin.

Sala xwendinê ya 2022-2023an dê 12ê Îlonê roja duşemê dest pê bike.

Ew dest pê dike, lê dibistan dîsa bi pirsgirêkên giran vedibin. Bi qeyrana aboriyê re, yûrgeh û cihê razana xwendekaran, kantîn, xizmetguzarî û hwd. Lêçûnên mezin dê gelek zorê li xwendekar û malbatên wan bike. Ji ber ku enflasyon û bilindbûna hemû tiştan li gorî salên berê pir zêde ye.

Ji bo gelê Kurd û xwendekarên wan pirsgirêk ji pirsgirêkên aborî û civakî wêdetir e. Gelê me û zarokên wan ên ku dê biçin dibistanê dê ê dîsa bi pirsgirêkên giran ên perwerdeya bi zimanê biyanî re rû bi rû bimînin. Qirkirina çandî ya ku ev sed sal in berdewam dike wê di sala perwerdeyê ya 2022-2023’an de jî girantir dubare bibe.

Gotina Hikûmeta AKP’ê ya “asîmîlasyon qediya” derew e, ji ber ku asîmîlasyon bi hemû leza xwe dewam dike.

Çimkî;

Vekirina beşên Ziman û Wêjeya Kurdî ku li hin zanîngehan perwerdeya lîsansê didin; Gavên weke weşana bi zimanê Kurdî ya Anadolu Agencyê, Vekirina qenala TRT Şeş TV, Vekirina enstîtuya bi navê Enstîtuya Zimanên Zindî ya di nava Zanîngeha Artukluyê de û li dibistanan gavên yê bijartina zimanê Kûrdî… Lê ev gav asîmîlasyona li ser ziman û çanda kurdî qet sivik nake. Ji ber ku ji wan re reform jî nayê gotin. Her wiha ev gav ne fonksîyonel in û nakevin şûna perwerdeya bi zimanê Kurdî.

Yekemîn pêngava girîng a mayînde ya ku wê asîmîlasyona li ser ziman û çanda gelê me rawestîne; perwerdeya bi zimanê dayikê. Ji dibistana seretayî heta zanîngehê perwerdehiya bi zimanê Kurdî girîng e. Sedema hebûna me ye. Daxwazeke ku nayê paşxistin e. Em bang li partî, sendîka, saziyên çandî û pîşeyî yên Kurd dikin ku bi hev re daxwaza zimanê dayikê biparêzin.

Em bang li partiyên siyasî û rewşenbîrên Tirkiyeyê dikin; Perwerdehiya bi zimanê Kurdî biparêzin

Banga me ji hikûmetê re; astengiyên li pêşiya perwerdeya zimanê zikmakî rakin.

İlon 2022

Partiya Komunîst a Kurdistanê – KKP

***

KÜRT DİLİ VE KÜLTÜRÜ ÜZERİNDE SOYKIRIM DEVAM EDİYOR

2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

Başlıyor fakat okullar yine sorunlarla açılıyor. Ekonomik kriz ile birlikte, öğrencilerin yurt ve barınma, kantin, servis vb. giderleri öğrenci ve ailelerini çok zorlayacak. Çünkü önceki yıllara göre enflasyon ve zamlar çok yüksek.

Kürt halkı ve öğrencileri açısından ise mesele ekonomik, sosyal sorunların çok ötesindedir. Halkımız ve okula gidecek çocukları yabancı bir dil ile eğitim yapmanın ağır sorunları ile yüzleşecek. Yüz yıldan beri süren kültürel soykırım 2022-2023 eğitim yılında da tekrarlanacak. AKP iktidarının “asimilasyon bitti” söylemi yalandır çünkü asimilasyon tüm hızıyla devam ediyor.

Çünkü,

Kimi üniversitelerde lisans eğitimi veren Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılması; Anadolu Ajansı’nın Kürt diliyle yayına başlaması, TRT Şeş TV kanalının açılması, Artuklu Üniversitesi bünyesinde Yaşayan Diller Enstitüsü adıyla bir enstitünün açılması, okullarda Kürt dilinin seçmeli olması gibi adımlar atıldı. Ancak bu adımlar Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyonu hafifletmiyor. Çünkü bunlara reform bile denilemez. Ayrıca bu adımlar hem işlevli değil hem esas Kürt diliyle eğitim öğretimin yerini tutmaz.

Halkımızın dili ve kültürü üzerindeki asimilasyonu durduracak olan ilk önemli kalıcı adım; anadilde eğitimdir. İlkokuldan üniversiteye Kürt diliyle eğitim yaşamsaldır. Halkımızın varoluş nedenidir. Ertelenemez bir talebimizdir. Kürt partilerini, sendikaları, kültürel ve mesleki kurumları anadil talebini birlikte savunmaya çağırıyoruz. Türkiyeli siyasi parti ve aydınlara çağrıda bulunuyoruz; Kürt dili ile eğitimi savunun. Hükümete çağrımız; anadilde eğitim in önündeki engelleri kaldırın.

Eylül 2022

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir