İşçi kenti Antep’te işçiler sendikasız, önemli kısmı halen sosyal güvenceden yoksun çalıştırılıyor. İş bulmak bir dert; bulunan işte, karın tokluğuna bile denilmeyecek düşük ücretle, çalışmaya mecbur olmak başka bir dert! İşsiz olunca aç kalıyorsun, işçisin çalışıyorsun yine evde kazan yarı dolu yarı boş kaynıyor! İşçinin hak arama mücadelesinin en önemli araçlarından biri olan sendikalar ise zayıf ve işlevsiz!

***

ANTEPLİ İŞÇİLERE, İŞSİZLERE, KADINLARA, GENÇLERE ÇAĞRIMIZ VAR:

İŞ – EKMEK – ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELEYE!

*Antep’in sorunları sizin sorunlarınız siz yaşıyorsunuz, siz çözeceksiniz!

*İşçinin-işsizin, ev kadınının, geleceğini kuramayan işsiz gencin, yürek yakan işçi çocuklarının sorunları hepimizin sorunlarıdır!

*KHK ile haksız-hukuksuz yere işten atılan ve kazanılmış hakları gasbedilen emekçilerle dayanışmayı geliştirelim.

*Asimilasyon kanseri altında var olma-yok olmayla yüz yüze olan yüz binlerce Kürdün sorunu hepimizin meselesidir!

*Yurdundan-evinden en kıymetli değerlerinden savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Suriyeli-Rojavalı Arap-Kürt-Türkmen halkı sorunlarımızın bir parçasıdır sahiplenelim.

* Yaşadığımız kenttin çevre temizliğine önem vererek daha yaşanabilir bir Antep için birlikte mücadele edelim.

İşçi kenti Antep’te işçiler sendikasız-örgütsüz!

İşçi kenti Antep’te işçiler sendikasız, önemli kısmı halen sosyal güvenceden yoksun çalıştırılıyor. İş bulmak bir dert; bulunan işte, karın tokluğuna bile denilmeyecek düşük ücretle, çalışmaya mecbur olmak başka bir dert! İşsiz olunca aç kalıyorsun, işçisin çalışıyorsun yine evde kazan yarı dolu yarı boş kaynıyor! İşçinin hak arama mücadelesinin en önemli araçlarından biri olan sendikalar ise zayıf ve işlevsiz!

İş başa düşüyor, iş gelip siz işçilerin örgütlü mücadelesini geliştirmeye dayandı dayanıyor. Bu durumda: Geleceğinizin güvencesi olan kıdem tazminatının kırpılıp kuşa çevrilmesine; kötü çalışma koşulları ve düşük ücrete; taşeronlaşmayla dayatılan Ortaçağ çalışma koşullarına hayır demek için; evinize aş-ekmek parası götürebilmek ve çocuklarınızın geleceği için hak mücadelenizi geliştirin-örgütlenin. Bu sizin en temel meşru hakkınızdır.

Yaşamın ağır yükünü taşıyan işçi ve ev kadınları,

Her gün birkaçı; eşi, arkadaşı, akrabası tarafından katledilen ya da taciz-tecavüz edilen ve acısını derinden yaşadığımız yüz binlerce Antep ev kadını;

Artık bir sektör haline gelmiş olan ev temizliğinde çalışan günü birlik güvencesiz ve hiçbir sosyal hakkı olmayan on binlerce “temizlik” emekçisi kadınlar;

Ucuz da olsa bir iş bulmayı nimet sayıp sevinen, sabahın köründen akşam geç saatlere kadar Antep sermayesinin ucuz işgücü kaynağı olarak çalıştırdığı işçi kadınlar; sigortasız, sendikasız, düşük ücretle ve günde 10-12 saat çalıştırılan işçi kadınlar; gebelik-doğuma ilişkin yasal hakları bile kullandırılmayan ücretli kadınlar…

Dayanışmanızı geliştirin, birleşin, örgütlenin diye çağrıda bulunuyoruz. Hak verilmez alınır en çok sizin için geçerli! Ekonomik-sosyal haklarınızı almak için mücadele edin örgütlenin!

Her 4 gençten birinin işsiz olduğu Antep gençliği,

Türkiye’de her 4 gençten biri işsiz! Antep’te bu sokaklar, kahve-kafeler işsiz gençlerle dolu!

Okuma olanağı bulamadığından dolayı “vasıfsızsın” denilip işsiz bırakılan gençler;

Bin bir zorlukla lise hatta üniversite bitiren, birkaç basamak yazılı-sözlü sınavdan da geçen ama hükümet yandaşı olmayanın geçemediği “sözlü mülakatta” keyfince geri çevrilerek işsiz bırakılan gençler;

Ekmek kapısı uğruna çalışırken ağır sosyal-ruhsal sorunlar yaşayan genç ve çocuk işçiler…

Yaşadıklarınız kader değil! Kaderiniz elinizde, işçiler kardeşlerinizle dayanışma içerisinde mücadele etmenizde!

Gençler, genç işsizler, “iş, iş, iş altı saatlik iş herkese iş” şiarının hayata geçmesi en çok sizin haykırmanız, en çok sizin için mücadele etmeniz gerekiyor. Çalışma sürelerinin kısalmasına Teknoloji imkan veriyor!

Antepliler, sosyal yaramız çocuk işçiliğine sessiz kalmayın!

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 1. maddesi 18 yaşının altındaki her bireyin çocuk sayıldığını düşünürsek; Türkiye’de 14 yaşını bitirmiş 15 yaşını doldurmamış işçi çocuk işçi ise Antep çocuk işçiliğinin en çok olduğu kenttir. Atölyeler, kapı altı fason üretim yapanlar ve fabrikalar, 18 yaş altı bir yana 15, 14 yaş altı çocuk çalıştıranla dolu olduğunu, kendi çocuğunuzdan, komşunuzdan, mahallenizden ve atölye-işyerinde çalışanlardan biliyor, görüyorsunuz.

15 yaş altı çocuk çalıştırmak suç. “Anayasasının 50. Maddesi, “Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz” diyor ama on binlerce çocuk işçi Antep’te fiziksel ve zihinsel gelişimini engelleyecek işlerde işverence ucuz iş gücü olarak savunmasız, güvencesiz çalıştırılıyor! Geleceğimiz olan çocuklarımızın çalıştırılmasına karşı duralım.

Asimilasyon kanseri altındaki halkımız!

Antep halkı, yaşadığınız kent ağırlıkla Kürtlerin yaşadığı bir kent. Antep doku olarak halklar bahçesi ama nüfus ağırlığıyla Kürt kenti!

Kentte yüz binlerle Kürt asimilasyon kanserinin kuşatması altında. Bir halkın varolup yaşamasının en temel aracı onun anadilidir. Kentimizde Kürt dili, hükümetin izlediği ırkçı şoven politikalar sonucu hızla yok olmaya doğru gitmektedir. Buna sessiz kalmayın. Anadilde eğitim başta oymak üzere Kürt halkının kültürel asimilasyonunu durdurmak için anadil eğitim talebini yükseltelim!

Kürt anneler-babalar evde ve mahallede iş yerinde Kürtçe konuşalım!

Suriyeli, Rojavalı Arap-Kürt-Türkmen kardeşlerimizle dayanışma içinde olalım!

Ülkesini-kentini-evini en değerli maddi-manevi değerlerini geride bırakıp canını kurtarmak için Antep’e sığınan Suriyeli-Rojavalı Arap, Kürt, Türkmen’in meseleleri meselelerimizdir, kucaklayıcı olalım! Unutmayalım ki onlar da sizin gibi işçi emekçi! Nasıl ki sizler ülkenizde olduğu gibi Almanya, Amerika’da yine işçisiniz! Onlarda dün Suriye’de bugün burada işçi! İşçiler sınıf kardeşidirler, sorunları her yerde ortak, mücadeleleri de ortak olmalıdır.

Daha çevreci bir Antep için el ele verelim

Nefes alıp verdiğimiz şehrimiz Antep’te çevre kirliliği, yeşil alan yetersizliği ve betonlaşma hat safhalara ulaşmıştır. Antep Büyükşehir Belediyesi de bu sorunların büyümesine katkı sunmaktadır. Sadece müteahhitlerin cebini dolduran betonlaşmaya ve yeşil alanların yok edilmesine hep beraber karşı durmalıyız. Yaşadığımız kenttin çevre temizliğine önem vererek daha yaşanabilir bir Antep için birlikte mücadele edelim.

Çocuklarının uyuşturucu belasından kurtarmak isteyen Antep halkı;

Mahallede, okulda çocukları uyuşturucu tehdidi altında olan aileler; ÖSP sizleri uyuşturucu belasına karşı birlik ve dayanışma içerinde çocuklarınıza sahip çıkmaya ve mücadeleye çağırmaktadır.

Kahrolsun sömürü düzeni, kapitalizm!

Kahrolsun şovenizm!

Yaşasın işçilerin-emekçilerin iş-ekmek-özgürlük mücadelesi

ÖSP GAZİANTEP İL ÖRGÜTÜ / Bülten: 1

Bey Mah. Atatürk Bul. N. Akınal Apt. A Blok, 6/6, Şahinbey – Antep (Yeşilsu-Öğretmen Evi karşısı) – ozgurlukvesosyalizmpartisi@gmail.com – Facebook: ÖSP (Partiya Azadî û Sosyalîzmê)Twitter: @ospkurdistanwww.osp.org.tr

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir