KAMUOYUNA!

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) tarafından düzenlenen “Ortadoğu ve Kürdistan’da Değişim Dinamikleri (Bağımsızlık-federasyon tartışması)” konulu konferans başarıyla sonuçlandı.

Ulusal marş Ey Raqip eşliğinde saygı duruşu yapıldı. Konferans açılış konuşması, ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin tarafından yapıldı.

Konferansa çağrılı tüm Kürdistani partilerden 6 parti ve bir bağımsız siyasetçi sunum yaptılar. Sunum yapanlar; ÖSP (Sinan Çityürek, Serokê Giştî); Hareketa Azadi (Sedat Doğan, Berdevk); PAK (Nuri Sınır, Cîgırê Serokê Giştî); Fuat Önen (Siyasetmedar-Nivîskar); PDK- Bakûr (Sertaç Bucak, Serokê Giştî); PSK (Bayram Bozyel, Cîgırê Serokê Giştî); DBP (Ramazan Tunç, Cîgirê Hevserok).

Konferansa Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Platforma Yekitiya Kurdistan (PYK) gibi kurumlar ile bağımsız şahsiyetler de katılarak görüş ve önerilerini ikinci bölümde sundular.

Konferansta, halkımızın yaşadığı bu zorlu süreçte belli başlı şu görüş ve öneriler dile getirildi.

I – Öncelikle Konferansın ana konusu üzerinde, zengin, düzeyli sunum ve konuşmalar yapıldı. Yapılan eleştiriler ve verilen yanıtlar demokratik sınırlar içerisinde kaldı, bu açından da Konferans bir düzey yakaladı. Katılımcılar, Konferanstaki yapıcı dil ve üsluba vurgu yaptı.

II – Konferansta, partilerimizin, gelecekte de birbirilerini tanımlamada itici, ilişkileri zedeleyici dil kullanmaktan uzak durmaya, birbirilerine demokratça yaklaşma çağrıları yapıldı. Bu Konferansın, Kuzey Kürdistan’da siyasal parti ve örgütlerimiz arasında demokratik ilişki ve diyalogların geliştirilmesine hizmet etmesi yönünde görüş ve öneriler dile getirildi.

III – Konferansta, Kürdistan’ın merkezinde yer aldığı uzun süren bölgesel savaşta halkımızın ulusal özgürlüğü lehine büyük fırsatlar yarattığı gibi ciddi tehlikeler de barındırdığına dikkat çekildi. Statüko savunucusu Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye üzerinde yakınlaşmalarının Kürt ulusal mücadelesinde yaratacağı sorunlara özel vurgular yapıldı.

IV – Konferansta, Ülkemizin tarihi bir evreden geçtiği şu süreçte, dört parçadan siyasal partilerimiz ulusal çıkarlar temelinde ortaklaşmaya, birlikte hareket etmeye çağrıldı. Ulusal Kongre ve oluşturulmasının önemi vurgulandı.

V – Konferansta; Kürdistan bir ülke, Kürtler bir millettir, UKTH halkımızın vazgeçilmez hakkıdır görüşü ortak payda olarak dile getirildi. Konferansta genel eğilim, bağımsız devlet kurmanın her halk gibi halkımızın da hakkı olduğu ve bağımsızlığa yönelen Güney’in desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yanı sıra federasyonun da ulusal özgürlük meselesinin çözümünde bir seçenek ve bağımsızlığa giden yolda bir konak olduğu görüş ve öneriler dile getirildi.

VI – Konferans, Rojava Kürdistan’ın statü kazanması yolundaki mücadelesini destekledi. Rojava’da öncelikli adımın kendi iç ulusal birliğini yaratmak olduğunun altı çizildi.

VII – Konferans’ta, Kürdistan’ın aynı zamanda Süryani, Ermeni, Keldani, Asuri… gibi halkların da vatanı olduğu; bu halkların süren savaşta Kürdistan’ı sığınacakları özgür topraklar gördüğü; Peşmerge ve YPG’nin IŞİD karşıtı savaşta Dünya halklarının sempati ve desteğini kazandığı koşullarda, uluslar arası desteğin daha güçlü sağlanabileceği vurguları yapıldı.

VIII – Konferansta Türk rejimine, aylardır Kuzey Kürdistan’da sürdürdüğü ve tam anlamıyla bir siyasal soykırıma dönüştürdüğü operasyonları durdurma, meselenin demokratik barışçıl çözümünün önünü açan adamları geliştirme çağrıları yapıldı. 28.12.2016

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

***

RAYA GİŞTÎ RE

Jî alî yê Partîya Azadî û Sosyalizmê, li ser mîjara ” li Rojhilatanavîn û Kurdîstanê de Dînamîkên  Guhartinê”

(Gengeşîya sexwebûn û federasyonê) lidarxistên. Bi serkeftin encam bû.

Vekirina konferans ê ji alî yê Cîgirê Serokê Giştî yên Partîya Azadî û Sosyalizmê, Nusrettîn Maçîn  bi marş a Ey Raqîp ra û bi rêzgêrtinî destpêkir.

Di Konferans ê da, ji bangêrên partîyên Kurdîstanî ,6 partî û yek şahsîyetekî serbixwe,  bi pêşkêşvanî beşdar bûn.

Axaftvan; Ji ÖSP (Sinan Çiftyürek Serokê Giştî); Hereketa Azadî (Sedat Doğan berdevk); PAK(Nuri Sınır , Cîgirê Serokê Giştî) Fuat  Onen(Sîyasetmendar – Nivîskar); PDK-Bakûr (Sertaç Bucak, Serokê Giştî ) PSK(Bayram Bozyel, Cîgirê Serokê Giştî ) DBP (Ramazan Tunç,  Cîgirê Hevserok).

Di  Konferans ê da Kongreya Civaka Demokratîk û Platforma Yekîtîya Kurdîstan, Şahsîyetên serbixwe jî,  di beşa dûyemîn da beşdar bûn .nêrînê xwe pêşkêş kırın.
Em karın bibijin …

1-Berê her tiştî li ser mîjara Konferans ê, Fikrên dewlêmend derketên holê , gengeşî  biastekî  bilind pêşkêş û axaftin çi bûn.
Rexne û bersivê  rexnan, di çerçova sînorên Demokratîk da hatin kirin. Di vê mehnê da jî ,asta Konferans ê baş bû ,û ji alî yê beşdarvanan da jî, jî bo ziman û  uslup a erînî sipasî ya xwe hanîn ziman.

2 – Di Konferans ê da, partîyên me pêşerojê da  hevdû di nasînê da jî,  ziman ê ku zerar bide têkilîyan divê em dur bı sekinin. Bang ji hevdûra nêzahîya kî, demokrat hate kirin. Di vê Konferans ê da navbera siyasî partî û rêxistênên Bakûrê Kurdîstanê de . têkilîyên Demokratîk û ji dîyalogên pêşve birinê ra xizmet bike, pêşnîyarî û hêvî hatin ziman.

3.Di konferans ê  da bal hat kêşan din, li ser şerê ku li heremê’da demek dirêj didome , navenda wê Kurdîstanê ye.
Li ser vê rewşê sekînin, û ji bo Kurdan hem derfetên mezin, hem jî  xeterîyên mezin jî dibe ku bı xwe ra bine.
Ev rewşa jî di nav xwe da di hêvî ne.
Parastvanê Stato ku yê Rusya , îran û Tirkî ye, li ser Suriye’ye  nêzîkbûna Wan hêzan, jî bo têkoşîna netewe Kurdan
Pirsgêrêkên mezin ewê derkevin holê. Bi taybetî bal kişandin li ser vê rewşê.

4.Di Konferans ê da, welatê me di pêvajoyê kî dîrokê da derbaz dibe. Jî bo vê yekê , divé liser berjewendî yên
welat, li  Çar parçeyan partîyên sîyasî bi hevra tevbigerên, banga wê çi bû.
Li ser avakirina Kongreya netewe hate sekinandin, girîngîya wê hanîn ziman.

5.Di Konferans ê da, Kurdîstan yek welate û Kurd ji yek mîletên.Mafê Çareserîya netewa Kurd, mafekî rewa hate dîtên û ji alî Axaftvanan da nêrîna hevbeş hate qebul kirin. Di Konferans ê da, Dewlete kî Serbixwe wekî her gelî,
Mafê gelê me jî heye û divê piştgirîya Serxwebûna Başûrê were kirin.

6.Di Konferans ê da, di rê ya destkeftîyên Stato ya Rojava yên Kurdîstanê jî, pêştgêrtên hate dîyar kirin.
Divê berîya her tiştî , li Rojava Yekîtîya  navxwe were afirandin.

7.Di Konferans ê da , Kurdîstan,  di eynî demê da,  welatê Suryanî, Ermeni,  Keldanî,  Asûrîyan. .. jî hate qebul kirin.
Şerê ku di heremê da didome, Kurdîstan ji bo van gelan jî,  bû ye Axa Azad û cîhê starê.
Li hember DAIŞ ê , şerê  Pêşmerge û YPG ê, di dilê gelên dinê da sempatî û pêştgirî çi bûye.
Em karin wê pêştgirî yê di navnetewî da,  herî zêde jî xurt bikin.

8.Di Konferans ê da , Bang ji rejîma Tirk ra hate kirin.Bi mehane ku , di Bakûrê Kurdîstanê de, Operasyonên ku di domên, Vegerandî ye Komkojîya sîyasî. divê van Operasyonan werin sekinandin.
Ji bo Pêşîya çareserîya aşîtî û demokratîk vebe, divê ku di alî dewletê da rojekî pêşta  gav werin avitên.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir