15 Mayıs 1932 tarihinde Celadet Ali Bedirxan tarafından Şam’da Latin harfleriyle ilk Kürtçe edebiyat-sanat-felsefe dergisi Hawar’ı yayınlamaya başlaması, çağdaş Kürt dilinin gelişimi açısından oldukça önemli bir adım olmuştur. Çünkü zengin içeriğinin yanı sıra o tarihte Kürtçenin Latin alfabesiyle kullanılması bakımından da ileri bir adımdı.

Hawar dergisi 1943’e kadar 57 sayı yayınlanan Dergi, Kürt dili ve edebiyatının gelişmesine büyük katkılar yaptı. Celadet Bedirxan, Hawar’da Kürtçe grameri geliştirme amaçlı makaleler yayınladı. Dergi, Cegerxwîn, Qedrîcan, Osman Sabri… önemli Kürt edebiyatçı ve yazarların yetişmesine de hizmet etti. Kürt dilinin farklı lehçelerini zenginliğimiz görerek sahip çıktı.

Bu nedenlerle, Hawar Dergisinin ilk sayısının yayınlandığı 15 Mayıs, Kürt dil bayramı olarak 2006’dan beri kutlanmaya başlandı.

Dil ve kültür bir halkın/ulusun varlığının ve geleceğinin en temel yapı taşıdır. Dili, kültürü elinden alınmış bir halk yok olur. Bu nedenle Türk devleti, Kürt dili ve kültürünün asimilasyonu için her şeyi yapmaktadır. İçeride ve dışarıdan onca basınca rağmen halen Kürt dilini resmen tanımıyor, Kürtçe üzerindeki yasak resmi olarak devam ediyor.

15 Mayıs Kürt dili gününde, öncelikle bu büyük utanç kaldırmalıdır. Kaldırılması için mücadele edelim.

Kürt diline sahip çıkalım, öğrenelim! Kürt diliyle konuşalım-yazalım!

14.05.2017

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir