Çerkes Soykırımı

Çerkes halkının maruz kaldığı soykırım ve sürgün (21 Mayıs 1864)

Çerkes soykırımında katledilenlerin acılarını derinden hissediyor, bu soykırımı ve insanın insana yaptığı tüm soykırımları lanetliyoruz!

Kadim Kafkas halklarından biri olan Çerkeslerin çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erkek demeden acımasızca soykırıma ve sürgüne maruz bırakılmalarının bugün 158. yıldönümü.

Çerkes soykırımı; Çarlık Rusya’sının Çerkesya’yı işgali sonrası Çerkes halkına yapılanların adıdır. Bu nedenle 21 Mayıs tarihi; Çerkesler için anavatanlarından zorunlu ayrılışı, sürgünü ve soykırımı ifade eder.

Çerkes soykırımında katledilenlerin acılarını derinden hissediyor, bu soykırımı ve insanın insana yaptığı tüm soykırımları lanetliyoruz!

Bu soykırım ve sürgünde net rakamlar bilinmese de bir milyonun üzerinde Çerkes etkilenir. Sürgünlerin adresi Osmanlı devleti olmasına rağmen ne Osmanlı ne de Türk devleti Çerkes soykırımını tanımıştır. Çünkü Kürt, Ermeni, Rum, Süryani vb halklara dönük soykırımların baş sorumlusudurlar.

Türkiye Çerkes soykırımını tanımalı, asimilasyona son vererek Çerkeslerin dil ve kültür taleplerini yerine getirmelidir.

Rusya ise Çerkes soykırımını tanımalı ve Çerkeslerin ülkelerine geri dönüşünün yolunu açmalıdır.

Acıları hala taze olan Çerkes halkının haklı taleplerinin yanındayız. Bu taleplerin karşılık bulması konusunda ilgili taraflara adım atmaları çağrısında bulunuyoruz.

21.05. 2022

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir