Seyid Rıza
Hukuksuzluğun sembolü olan sömürgeci TC tarafından uyduruk bir mahkeme kararıyla idam edilerek katledilen Seyid Rıza ve 7 yoldaşını saygıyla anıyoruz.

“Hilelerinizle baş edemedim bu bana dert olsun ama ben de size boyun eğmedim bu da size dert olsun” diyerek boyun eğmeyenlerin, diz çökmeyenlerin geleneğini yaratanların önünde saygıyla eğiliyoruz!

15 Kasım 1937 yılında 74 yaşındaki Seyit Rıza, 16 yaşındaki oğlu Resik Hüseyin ve toplam 7 kişi, Seyit Rıza’nın yaşı küçültülerek, oğlu Resik Hüseyin’in yaşı büyütülerek; Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildiler.

Hukuksuzluğun sembolü olan sömürgeci TC tarafından uyduruk bir mahkeme kararıyla idam edilerek katledilen Seyid Rıza ve 7 yoldaşını saygıyla anıyoruz.

İdam kararının haksızlığı, hukuksuzluğu yetmezmiş gibi Kürde duyulan düşmanlığın kindarlığı ile oğlunu babasının gözü önünde asarak acının katlanmasını güden zihniyeti binlerce kez lanetliyoruz!  

Gerek Dersim katliamının kendisi gerekse de baş eğmeyen iradenin hunharca katledilmesinin nedeni; devletin Kürd ve Kürdistan korkusudur.

Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte ulus devleti oluşturma hedefiyle esasında başta Kürtler olmak üzere farklı olanı tasfiye amacıyla yürürlüğe konulan ve farklılığa hiç tahammülü olmadığı için bugüne kadar sürdürülen 1925 Şark Islahat Planı tutmadı, tutmayacak da. Baş eğmeyen, diz çökmeyen iradenin ardılları olanlar “Dersim’e sefer olur zafer olmaz” diyerek, Dersim başta olmak üzere Kürdistan’ın kuzeyinin tümünde onca zorluğa, baskıya rağmen yıllardır mücadele alanını terk etmeyenlerce bu “plan” boşa düşürüldü.

Bundan ötürüdür ki Dersim’in doğası Munzur Barajlar Projesi de dahil olmak üzere Kürdistan’da inşa edilen/edilecek barajların kendisi ne tarımsal ne de enerji elde edilmesi değil, “güvenlik” gerekçesiyle bir hafızanın  yok edilmeye çalışılması… Güney’de ve Rojava’da elde edilen kazanımların askeri seferler düzenlenerek, uçaklarla bombalanarak egemenlik alanlarının hiçe sayılması… Şark Islahat Planının güncellenmesi eşliğinde Kürt halkının kendi kendisinin yönetmesinin somut ifadesi olan belediyelere kayyım atanması… Kumpaslarla, gizli tanıklarla, kopyala yapıştırma marifetiyle örgüt üyeliği suçlamasıyla binlerce kişinin tutsak alınarak zindanlara hapsedilmesi çıkmaz yoldur!

Diz çöken Seyid Rıza ve yoldaşlarının haklı ve onurlu mücadelesi değil, sömürgeci rejimin dikiş tutmayan Şark Islahat planlarıdır! Artık geçmişinizle yüzleşmenin, Kürdün varlığını tanımanın zamanıdır. Dersim’le ilgili devlette tutulmuş kayıtları açın, Seyid Rıza ve yoldaşlarının defnedildikleri yeri gösterin ve cenazelerini ailelerine teslim edin çağrısını bir kez daha tekrarlıyoruz!

Kürdistan Komünist Partisi- KKP 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir