Yeniden diriliş günü olan Newroz halklarımıza, işçi sınıfımıza, gençlerimize, kadınlarımıza kutlu olsun.

Halkımızın ulusal özgürlük ve bağımsızlığı için mücadele eden herkesin Newroz’u kutlu olsun.

2017 Newroz’u, Kürdistan’ın dört parçasında halkımızın yeni başarılarının habercisi olsun, olması için ulusal ittifak içerisinde mücadele edelim.

Siyasal partilerimizi, 2017 Newroz’unda ulusal ittifak yolunda güçlü mesajlar eşliğinde adım atmaya çağırıyoruz. Özelde de Güney ve Rojavalı partilerimizi kısır ve küçük çıkar hesaplarını geride bırakarak, Şengal ve Kobanê’deki omuz omuza savaşma ruhu ve bilinciyle ortaklaşmaya çağırıyoruz.

Bunu başarabilirsek, Güney’in bağımsızlığı, Rojava’nın statü kazanması yolunda büyük yol almış oluruz. Bunu başarabilirsek, Güney ile Rojava Kürdistan’ı arasında kalkmış bulunan sömürgeci sınırları nihai olarak kaldırmış oluruz. Bu amaçla Şengal, Roj Peşmergesi ve Kürdistan petrolleri gibi iç sorunlarımızı ulusal ittifak ve demokratik uzlaşı içerisinde aşmaya çağırıyoruz.

Newroz 2017, Kuzey Kürdistan’da hükümetin baskı ve yasakçı tutumu nedeniyle bu yıl da zorlu geçecektir. Basından valiliklerin OHAL’i gerekçe göstererek birçok metropol ve Kürt kentlerinde Newroz kutlamalarının yasaklandı. Aynı OHAL altında Cumhurbaşkanına, Başbakan ve referandumda evet diyeceğinin propagandasını yapan herkes kent kent dolaşıp miting yaparken, halkımızın/halklarımızın özgürlük mücadelesinde tarihi önemdeki sembolü olan Newroz kutlamalarına birçok kentte izin verilmemesi, yasakçı, inkarcı zihniyetin kendisidir, kabul edilemez.

AKP hükümeti, başka kıtalarda kendilerine propaganda izni verilmedi diye kıyameti kopartırken, kendi toprağında Newroz bayramı kutlamak isteyen halkımıza birçok kentte yasak getiriyor. Hükümet yasaklamakla kalmıyor, Newroz kutlamaları öncesinde haksız-hukuksuz siyasi gözaltı ve tutuklamaları durdurmaksızın sürdürüyor. Kendi sınırları içerisinde baskı ve yasaklarla halklara nefes aldırmayan AKP hükümetinin, temel hak ve özgürlükler meselesinde dönüp Avrupa’yı eleştirme hakkı olmaz. AB’nin, özelde de Türkiye ile yaşanan krizin başını çeken Almanya, Hollanda gibi ülkelerin temel hak ve özgürlükler alanında, özellikle son yıllarda izlediği mülteciler politikasında eleştirilecek birçok yönleri vardır ve eleştirmelidir fakat AKP hükümeti liderliğindeki Türkiye’nin eleştirme hakkı yoktur.

AB’yi, özgürlükleri kısmakla eleştiren AKP hükümetine demezler mi “sen önce ayna da kendi yaptıklarına bak.”

Dönüp, tank ve tomalarla onlarca tarihi kentini yakıp yıktığın Kürdistan’ın haline bak!

Dönüp, 20 milyona yakın Kürt halkını ve Arap, Laz, Çerkes halklarının ana dilden eğitim-öğretimden yoksun olmalarının yarattığı sosyal-kültürel soykırıma bak!

Dönüp, OHAL koşullarında Kanun Hükmünde Kararnamelerle on binlerce kamu emekçisini sorgusuz-sualsiz ve tüm haklarından mahrum bırakarak işsiz ve aç olarak sokağa terk ettiklerine bak!

İşçiler, emekçi kadınlar, gençler

Newroz’u meydanlarda ve bulunduğunuz her yerde kutlamak en demokratik hakkımızdır, bu hakkımızı kullanarak meydanları dolduralım. 2017 Newroz’una:

Güney ve Rojava ile dayanışmayı haykırmak için;

Türk hükümetinin, halkımıza uyguladığı kültürel-sosyal-siyasal soykırıma hayır demek için;

Alevi halkımızın taleplerine sessiz kalan hükümeti uyarmak için;

Referandumda güçlü HAYIR diyebilmenin mesajını halklarımıza verebilmek için;

Ulusal özgürlük ve sosyalizm mücadelesini bir adım daha büyütebilmek için… güçlü katılalım.

Bijî Newroz

Bijî azadî bijî sosyalîzm

 

Mart 2017

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir