Îro ala sor li Başûr ê dewleta federe a Kurdistanê eger biazadî bilinddahî pêl dibe, di têkoşîna azadî û serxwebûn a Kurdistanê de rolla jinê berxwedêr û di pêşengiya vê têkoşînê de Leyla Qasim sembolêkî herî girînge.

Îro ala sor li Başûr ê  dewleta federe a Kurdistanê  eger biazadî bilinddahî pêl dibe, di  têkoşîna azadî û serxwebûn a Kurdistanê de rolla jinê berxwedêr û di pêşengiya  vê têkoşînê  de Leyla Qasim sembolêkî herî girînge.  

Di salvegera dagirkirina 46 mîn a Leyla Qasim em  bi rêzdarî bi bîr tînin.

Di 13de yê Gulan 1974 an da di alîyê rejîma Baas ve Leyla Qasim û pênc hevalê wî hatin dagirkirin, em rejima Baas şermezar dikin .  

Leyla Qasim pêşengiya jinê di têkoşîna azadî ya neteweya Kurdistanê de rolla wê herî zêde ye.

Di dema dagirkirinê de li rûyê cellad ra dibije hûn dibin qey li ser mirina min  dê ev têkoşîn xelas be.”Hûn  karin min tune bikin lê payê wê  dê bi hezaran kurd şiyar bibin”. Banga Leyla Qasim bê bersiv nema li çarparçeyê Kurdistanê de rêxistina jina kurd bigirse bû. 

Jina Kurd koletî qebul nake û bi nasnameya xweyê jinê di   têkoşîna azadî ya netewe û serxwebûnê de em ji wan bi rêzdarî bi bîr tînin. Û banga me bi hezaran  Leyla yê kurd birêxistinî têkoşînê em bihevra xurt bikin.

Partiya Komunîst a Kurdistan – KKP

***

KÜRDİSTANLI KADININ DİRENİŞÇİ YÜZÜ: LEYLA QASIM

Bayrağımız Ala Rengî’nin Güney Kürdistan Federe Devleti’nde bugün özgürce dalgalanmasında önemli bir payı olan, Kürdistanlı kadınlara özgürlüğün ve bağımsızlığın mücadeleyle elde edileceğini gösteren, direnişin sembol ismi, kadın yüzü Leyla Qasım’ı idam edilişinin 46. yılında saygı ve minnetle anıyoruz.

13 Mayıs 1974 yılında Leyla Qasım ve beş yoldaşı Cevad Hemevendi’yi, Neriman Fuad Mesti’yi, Hesen Heme Reşid’i ve Azad Süleyman Miran’ı asarak katleden sömürgeci Baas rejimi lanetliyoruz.

Leyla Qasım; Kürdistan ulusal özgürlük mücadelesinde asılarak katledilen ilk kadın direnişçidir ve kişiliğiyle Kürdistanlı kadınların özgürlük mücadelesinde yer almasının yolunu açmıştır. İdam anında cellatlarının yüzlerine haykırdığı “Beni öldürerek yok edebilirsiniz ama benim ölümüm binlerce Kürdün uyanışı olacaktır” söylemi boşta kalmamış Kürdistan’ın tüm parçalarında mücadelenin ön saflarında yer alan kadınlarca sahiplenilmiştir.

Kürd kadınının köle olmadığını, O’nun da isyancı ve özgürlük sevdalısı olduğunun abidesi olan Leyla Qasım’ın mücadelesi ve anısı önünde saygıyla eğilirken, Kürdistanlı binlerce Leylalarımızı kendi kadın kimliğine sahip çıkma temelinde ulusal özgürlük kavgamıza omuz vermeye, saflarımızda yer alarak örgütlenmeye çağırıyoruz.

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir