jina amini
İran molla rejimi artık dönüşü olmayan bir çıkmaz yola girmiştir. Mesele bu çıkmaz yolun ne kadar uzun olduğudur. Yakın veya geç ama en başta kadınlar, sonra baskı altındaki ulusal özgürlükleri kafese sokulmuş halklar bu gaddar rejimin sonunu getirecektir.

16 Eylül 2022’de İran ahlak polisi tarafından işkence ile katledilen Kürd kadını Jina Amînî’yi saygıyla anıyoruz.

Yine Amînî’nin katledilmesiyle önce Doğu Kürdistan’da sonra tüm İran’a yayılan ve kadınların öncülük ettiği direnişte hayatını kaybedenleri de saygıyla anıyoruz. Onlarca yıldır kadınların başına kabus gibi çöken gerici İran molla rejimini ise lanetliyoruz.

Kürt kadını Jina Emînî’nin İran ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından Kürdistan ve İran kentlerinde halkların rejim karşıtı protestoları güçlenerek devam etti. On yıllara varan halkların ulusal özgürlük, demokrasi ve kadınların gericiliğe karşı mücadelesinin birikimi Amînî’nin öldürülmesi üzerine sokak ve meydanlarda adeta patladı. Molla rejiminin can alan ağır saldırılarına rağmen kadın ve gençler öncülüğündeki ayaklanmada halklar geri adım atmadı. Kadınların, gençlerin ve halkların Jin Jîyan Azadî şiarıyla ayaklanmasını selamlıyoruz!

Kadınlar, gençler ve halklar Kürdistan ve İran’da en geniş protesto eylemlerine öncülük etti. Ayaklanma karşısında İran İslam Cumhuriyeti eşi benzeri görülmemiş bir isyanla karşı karşıya kaldı. Ordu, polis ve milis kuvvetleri aylarca süren protestoları aşırı güç kullanarak ancak bastırabildi. On binlerce protestocu tutuklandı, yüzlercesi öldürüldü veya idam edildi. İlerici, devrimci, aydın, sanatçı ve siyasetçilere dönük tutuklama ve baskı süreci başlatıldı.

Molla rejimi geçtiğimiz yıl yaşanan protestoların benzer biçimde alevlenebileceği ihtimaline karşı harekete geçerek, eylemlerde yaşamını yitirenlerin aile üyelerini yakın biçimde gözetliyor. Son günlerde ise geçtiğimiz yıl protestoda hayatını kaybeden veya idam edilenlerin yakınları tutuklandı, tutuklanıyor. İnsan hakları örgütleri, geçen beş ay boyunca, protestolarda sevdiklerini kaybeden yaklaşık 70 kişinin tutuklandığı bilgisini aktarıyor. En son ise 5 Eylül’de Amînî’nin amcası gözaltına alındı.

Jina Amînî protestoları Kürd ve İranlı kadınların önemli bir kısmını dönüştürdü. Kadınlar artık kendilerinden daha eminler, rejimin ahlaksız polisleri karşısında geri adım atmıyorlar. Düne göre başörtüsü ve giyim kuşamdaki değişim sokağa gözle görlür biçimde yansıyor.

İran molla rejimi artık dönüşü olmayan bir çıkmaz yola girmiştir. Mesele bu çıkmaz yolun ne kadar uzun olduğudur. Yakın veya geç ama en başta kadınlar, sonra baskı altındaki ulusal özgürlükleri kafese sokulmuş halklar bu gaddar rejimin sonunu getirecektir.

Jin, Jîyan, Azadî

16.09.2023

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir