Dağlık Karabağ
Nihai çözüm; Artsakh ile Kızıl Kürdistan’da BM ve uluslararası gözlemciler denetiminde özgür bir referanduma gidilerek kendi geleceklerini belirlemeleri ile sağlanabilir.

BASINA VE KAMUOYUNA!

Dağlık Karabağ’da (Artsakh) soykırım tehlikesine ve kitlesel göç dayatmasına karşı ses verelim!

Azerbaycan’ın saldırgan tutumunu kınıyoruz.

Şu an Stepanakert merkezli coğrafyada 120 bin civarında Ermeni halkı ya soykırım ya göç ikilemiyle büyük tehlike altında. Dün Kızıl Kürdistan’a, Kürt halkına dayatılan kitlesel göç, asimilasyon ve soykırım tehdidiyle bugün Dağlık Karabağ Ermeni halkı yüz yüze geldi.

Azerbaycan iktidarı aylardır Dağlık Karabağ’a saldırı hazırlıklarını sürdürüyordu. Son haftalarda ise bölgeyi abluka altına alarak açlık ve sağlık tehdidiyle halkı silahlarını bırakıp teslim olmaya zorluyordu. Nihayet 19 Eylül sabahı “terörle mücadele operasyonu” adı altında doğrudan askeri saldırıya geçti.

Azerbaycan’ın saldırısı sürerken Rus Barış Gücü ise aktif davranmıyor. Dünya ise usulden tepkiler dışında sessiz! Bu durum sahada doğrudan Azerbaycan saldırganlığına destek olarak karşılık buluyor. Azerbaycan ABD, AB ve hatta Rusya’yı, sahip oluğu enerji kaynakları, Güney Kafkasya ile Hazar Denizi vb. jeopolitik konumunu pazarlayarak nötrleştirmeyi hedefliyordu kısmen başarılı da oldu. Azerbaycan saldırganlığında Türkiye ve İsrail’in açık desteğinin rolü büyük.

Azerbaycan iktidarının hedefi; Artsakh’deki halka “ya teslim ya göç” ikilemiyle de fakto yönetimi feshetmek, yerel askeri milisleri silahsızlandırarak egemenliğini kurmak. Ermeni halkı statüsüne son vermek, hatta bölgeyi süreçte Ermenisizleştirmek. Bu hedefini 2020 savaşı ardından sağlanan anlaşmayla ilgili konuşan Aliyev açıkça “Peki ne oldu Paşinyan? Yol çekiyordun Cebrayıl’a… Hani statü? Cehenneme gitti statü, statü olmayacak” demişti.

Kürdistan Komünist Partisi olarak; Azerbaycan ve Ermenistan hükümetlerinin SSCB dağıldığından bu yana izledikleri politikaları doğru bulmadık. Somutta izledikleri Ermeni ve Kürt halkına yönelik politikalarını eleştirdik, eleştiriyoruz.

Şu an acil çözüm, Dağlık Karabağ halkının toprağında can ve mal güvenliğinin garanti edilmesidir. Bu görev esas Rus Barış Gücü’ne düşüyor. Ancak gerek Ukrayna savaşı gerekse Paşinyan’ın ABD/Batı ile geliştirdiği stratejik ortaklık adımları nedeniyle Rus Barış Gücü’nün aktif olmayacağı görülüyor. KKP olarak; başta BM ve tüm uluslararası kurumları Karabağ’da kitlesel göç ve katliam tehlikesine karşı açık tutum almaya çağırıyoruz.

Nihai çözüm; Artsakh ile Kızıl Kürdistan’da BM ve uluslararası gözlemciler denetiminde özgür bir referanduma gidilerek kendi geleceklerini belirlemeleri ile sağlanabilir.

23.08.2023

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir