1 Mayıs
Filistin’de İsrail devletinin barbarlığına hayır derken Kürdistan’ı unutmayalım! 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler olarak Gazze de bizim Kürdistan da (Rojava, Başur, Bakur, Rojhilat) bizim işgalciler defolsun şiarını yükseltelim!

İşçilerin, emekçilerin, işsiz ve yoksulların birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramı’nı kutluyor ve selamlıyoruz.

Amerika’da 1 Mayıs 1886 gösterilerinden 4 Mayıs Haymarket olaylarına giden süreç sonrası idam edilen işçilerden, 1 Mayıs 1977 Taksim katliamında hayatını kaybeden işçileri yani 1 Mayıs’ı 1 Mayıs yapan tüm işçi ve emekçileri saygıyla anıyoruz.

İş İş İş, 6 Saatlik İş, Herkese İş!

İşçiler, emekçiler…

1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramı, 1880’li yılların Amerika’sında günlük çalışma saatinin 8 saatlik iş gününe düşürülmesi talebi ve bu talep uğruna ödenen bedeller sonucu doğdu. Bugün ise işçi ve emekçilerin önündeki en önemli görev çalışma saatlerini 8 saatin altına düşürebilmektir. “İş İş İş, 6 Saatlik İş, Herkese İş” şiarıyla verilecek mücadele ile hem işsizliğe çözüm üretilecektir hem de emekçinin özgür zamanları arttırılacaktır. Bu 1 Mayıs’ta meydanlarda “İş İş İş, 6 Saatlik İş, Herkese İş” şiarını yükseltelim.

AKP’nin ekonomi-politiği: Yoksuldan al zengine ver!

Bu yılın başında belirlenen asgari ücret daha yılın ilk maaşında açlık sınırının altında kaldı. Emeklilerin maaşı ise günden güne eridi. 10,000 TL emekli maaşı, 17,002 TL asgari ücretle ev kirası, gıda, eğitim harcamaları nasıl yapılabilinir? Dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması en az 15,000 TL yani açlık sınırının biraz altında. Toplumun en az %70’i böyle yaşamaya çalışıyor. Neden?

Diyorlar ki ekonomik kriz var! Peki, neden bu kriz sadece yoksul emekçilere var? Kriz varken zenginler zenginliklerine nasıl servet katıyor?

Biz değil TÜİK söylüyor: 2023’te Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1,8 puan artarak yüzde 49,8’e yükseldi. En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,1 puan azalarak yüzde 5,9’a geriledi. 

İşte bu yüzden diyoruz ki işçi-emekçinin yaşadığı gelir kaybı doğrudan sermayeye akıyor yani yoksuldan alıp zengine veriyorlar. Yoksuldan alıp zengine veren yani açık açık bu işin operatörlüğünü yapan ise AKP’dir. 1 Mayıs meydanlarında emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkarak soygun düzenine hayır diyelim!

Kürdistan’da sömürü de kriz de daha ağır yaşanıyor!

İşçiler, emekçiler, işsizler…

Türkiye’deki ekonomik gelişmişliği gösteren veri haritalarına bakarak Kürdistan’ın nasıl geri bıraktırıldığını görmek mümkündür.

Kişi başına GSYH’de 2022 yılında, Kocaeli 302 bin 772 TL ile ilk sırada yer aldı. Kocaeli’ni, 287 bin 524 TL ile İstanbul ve 253 bin 501 TL ile Tekirdağ izledi. İl düzeyinde kişi başına GSYH hesaplamalarında, 64 bin 416 TL ile Şanlıurfa, 55 bin 296 TL ile Ağrı ve 54 bin 272 TL ile Van son üç sırada yer aldı. Kocaeli ile Van arasında neredeyse 6 kat fark var. Geliri en yüksek ilk üç ilin Marmara’da en düşük üç ilin ise Kürdistan’da olması tesaadüf değildir. Kuruluşundan beri bizzat Türk devletinin ekonomi politikalarının sonucudur bu tablo.

Mesele sadece gelir farkı da değil. Asgari ücretin altında, sigortasız ve 12 saat işçi çalıtırma Kürdistan’nın hakim iktisadi yapısıdır. Son 30 yıldır batının eskimiş, köhnemiş, çevreyi kirleten sanayisini Kürdistan’a taşıdılar. Hem kendi yaşadıkları yeri kirletmiyorlar hem de emek maliyetini en düşük seviyede tutuyorlar. Kürdistan’ın yer altı zenginlikleri uluslararası şirketlere peşkeş çekildi, çekiliyor. Kürdistan’ın her yeri bu maden şirketleriyle dolu. Hiçbir denetim yok. İşte görüyorsunuz; İliç’te 75 gün oldu hala toprak altında yatan emekçilerimiz var ama maden şirketleri ve AKP iktidarı için hiçbir şey değişmedi. 1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramı’nda Kürdistan’daki soygun, sömürü ve talan siyasetine hayır diyelim!

Çalışırken ölmek istemiyoruz!

AB’nin resmi istatistik kurumu Eurosat ve SGK’nın verilerine göre en fazla işçi cinayetlerinin yaşandığı ülke Türkiye ve Kürdistan. 2023 yılında en az 1932 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2024’ün ilk üç ayında yani Ocak’ta 161, Şubat’ta 149 ve Mart’ta 115 olmak üzere üç ayda en az 425, her gün “en az” 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Türkiye ve Kürdistan’da her yıl 1500 ila 3000 arasında insan çalışırken ölüyor. Bu oran Avrupa’nın en yükseği ise iş kanunları, işçi sağlığı ve güvenliği yönetmelikleri uygulanmıyor demektir. Neden? Çünkü patronlar maliyetlerini düşürecek ve daha çok kazanacaklar. Onların daha çok para kazanması için biz işçiler ölüyoruz. 1 Mayıs meydanlarında çalışırken ölmek istemediğimizi haykıralım!

Filistin’de İsrail devletinin barbarlığına hayır diyelim ama Kürdistan’ı da unutmayalım!

Uluslararası ve bölgesel güçlerin hegemonya arzuları nedeniyle bir çok yerde savaş ve çatışmalar yaşanıyor. Ama bu savaş ve çatışmalarda kurulacak hegemonyadan hiçbir çıkarı olmayan yoksul emekçi halklar ölüyor. Hegemonyaya hükmeden zenginler ve burjuva siyasetçileri ise şatafatlı lüks yaşamlarına devam ediyorlar.

7 Ekim 2023’te Hamas’ın saldırısını bahane eden İsrail o tarihten bugüne Gazze’yi vuruyor. Herkesin gözü önünde son yılların en büyük katliamlarından birisi yaşanıyor. Gazze’de öldürülenlerin sayısı 35 bini geçti. Tüm Kürdistanlı işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta İsrail barbarlığını lanetlemeye çağırırken başta İran devleti olmak üzere bölge devletlerinin hegomonya niyetlerine hizmet eden Hamas’ı da kınamaya çağırıyoruz. Telaviv’de Netanyahu’yu protesto eden İsrail vatandaşlarının eylemi kıymetlidir. Filistin’de de Gazzeliler Hamas’a karşı sokağa çıkabilmeli. Filistin’de İsrail devletinin barbarlığına hayır derken Kürdistan’ı unutmayalım! 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler olarak Gazze de bizim Kürdistan da (Rojava, Başur, Bakur, Rojhilat) bizim işgalciler defolsun diyebilmeliyiz!

İşçiler, emekçiler, işsizler…

1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramı’nda;

* “İş İş İş, 6 Saatlik İş, Herkese İş” şiarını yükseltelim!

* AKP’nin ekonomi politikası haline gelen “Yoksuldan al zengine ver” düzenine hayır diyelim!

* Kürdistan’daki soygun, sömürü ve talan siyasetine hayır diyelim!

* İşçi ve emekçiler olarak Gazze de bizim Kürdistan da bizim işgalciler defolsun diyelim!

* İş cinayetlerine hayır! Çalışırken ölmek istemiyoruz diyelim.

* Kürdistan işçi-emekçilerini; kapitalizme, inkara, savaşa, sömürüye ve sömürgeciliğe karşı birlik ve dayanışma ruhuyla mücadeleyi yükseltmeye, 1 Mayıs meydanlarını doldurmaya çağırıyoruz!

Kahrolsun Kapitalizm ve Sömürgecilik!

Yaşasın 1 Mayıs!

Yaşasın Sosyalizm!

Yaşasın partimiz KKP!

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir