19 Haziran 2020 günü Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı sınır yerleşim kentleri Şeladize ve Kani Masi Nahiyelerine bağlı köylerde sivil halktan 5 kişi yaşamını yitirdi çok sayıda yarlı var.

19 Haziran 2020 günü Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı sınır yerleşim kentleri Şeladize ve Kani Masi Nahiyelerine bağlı köylerde sivil halktan 5 kişi yaşamını yitirdi çok sayıda yarlı var.

Bombardımanlarda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyoruz. Saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni; Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin sınırlarına, toprak ve millet egemenliğine saygı göstermeye çağırıyoruz.

35 yıldan beri sürdürülen askeri harekâtlar, sorunları ağırlaştırmaktan öteye hiçbir şeyi çözmemiştir. Çözüm, Türkiye Devleti’nin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile karşılıklı dostluk ilişkilerini geliştirmektir.

Türk Devleti’nin, Rojava ve Güney Kürdistan’da yaptıkları çoktandır “sınır ötesi operasyonlar” olmaktan çıktılar. 1985 yılından beri yapılan sınır ötesi askeri harekatlar son yıllarda kalıcı işgale dönüştürülüyor.

Türk Devleti; Kandil Dağının İran sınırından Kilis’e kadar uzanan ve 35-40 km derinliğinde “Güvenli Bölge” adı altında fiilen sınırlarını genişletiyor. Bu uzun hat boyunca askeri karakollar, üsler kuruyor, Türk PTT ve Banka Şubeleri, okullar, üniversiteler açıyor ve Türk Lirasını tedavüle sokarak kalıcılaşıyor.

Türk Dışişleri Bakanının, Osmanlı Sömürge Veziri gibi; saldırılara tepki gösteren YNK’ye ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile ulusal birlik kuran ENKS’yi uyarması ve açıkça tehdit etmesi dikkat çekicidir. Kabul etmiyoruz.

Türkiye ve İran’ın Kürdistan’a paralel saldırılarının durdurulması için Dünya Kamuoyu, BM ve AB’yi tepki vermeye çağırıyoruz.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümetini, artan ve giderek kalıcı işgale dönüşen saldırılara karşı kararlı ve kalıcı çözüm odaklı tutum almaya çağırıyoruz. Irak Federal Hükümeti’ni, bir yandan Türk Hükümetiyle görüşüp saldırılara onay verirken diğer yandan zevahiri kurtarmak adına kamuoyuna simgesel tepki verme ikili tutumuna son vermeye çağırıyoruz.

Kürt ulusal demokratik parti ve güçlerini, saldırılara karşı ortak tepki vermeye ve ulusal birlik adımlarını güçlendirmeye çağırıyoruz. 20.06.2020

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir