Diyarbakır Bismil Çöltepe Köyü doğumlu Mehmet Habib Çınar yoldaş, dün aramızdan ayrıldı. Maalesef Korona engeli nedeniyle dostları, yoldaşları son yolculuğunda yanında olamadılar.

1952… / 30 Haziran 2020

“Kalbi delik” ya da “Xalef” yoldaşı kaybettik. Ailesinin, yoldaşlarının ve dostlarının başı sağ olsun.

Diyarbakır Bismil Çöltepe Köyü doğumlu Mehmet Habib Çınar yoldaş, dün aramızdan ayrıldı. Maalesef Korona engeli nedeniyle dostları, yoldaşları son yolculuğunda yanında olamadılar.

Çınar yoldaş genç yaşta ulusal özgürlük ve sosyalizm mücadelesiyle görüş ve pratiğiyle tanıştı. Çok geçmeden THKO-MB/Emeğin Birliği ile buluştu ve Diyarbakır il örgütlenmesinde faaliyet yürüttü.

1980 Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Geçici Merkez Komitesi’nde yer aldı. KKP’nin Mart 1982 Elazığ I. Kuruluş Kongresinde Merkez Komitesi’ne seçildi. 12 Eylül Askeri faşist rejimi altında Diyarbakır’da bir süre çalıştı. Artan baskılar ve daralan çalışma koşullarına yurtdışı temsilciliği ihtiyacı da eklenince kendisi KKP Temsilcisi olarak 1982’de Şam’a gönderildi. Sonra Merkez Komitesi değişen koşulları dikkate alarak kendisini ülkeye çağırdı ve döndü. 1986 Haziran’ında KKP’ye yönelik merkezi operasyonda yakalandı, cezaevinde yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra önce Aylık Newroz Dergisi’nde, sonra Haftalık Newroz Gazetesi’nde çalıştı Kürtçe sayfaları hazırladı. Bu arada değişen kimi yasalar üzerine mesleği olan öğretmenliğe başvurdu ve öğretmenliğe geri döndü.

Kürdistan’da ilk kez “Lîstik û werşîzên zarokên Kurdan” (Kürt Çocuk ve Spor Oyunları) adıyla dört parça Kürdistan’da yaptığı araştırma-derlemesi resimli kitap olarak Gün Yayıncılık’ta yayınlandı.

Emekli olduktan sonra tekrar Diyarbakır’a dönüp yerleşti. Ve dün aramızdan ayrıldı. Güle güle Xalef yoldaş. Seni ulusal bağımsızlık ve sosyalizm mücadelemizde yaşatacağız.

01.07.2020

Kürdistan Komünist Partisi (KKP)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir