Kürdistan Gazetesi’nin yayın hayatına başlamasının 121. yılında Kürt Gazeteciler Günü kutlu olsun!

Kürdistan Gazetesi’nin yayın hayatına başlamasının 121. yılında Kürt Gazeteciler Günü kutlu olsun!

Kürt Gazeteciler Günü vesilesiyle, cezaevlerinde bulunan Kürt ve tüm halklardan gazeteciler serbest bırakılsın çağrımızı yineliyoruz!

22 Nisan Kürt gazeteciler gününde, başta Kürdistan’da olmak üzere dünyada; haksızlığa, şiddete, yasaklara karşı direnen ve halkların haber alma hakkını savunan, savunmakla kalmayıp bunun için işkence gören, cezaevlerinde kalan ve hatta yaşamlarını yitiren tüm gazetecileri saygıyla anıyoruz.

Bundan 121 yıl önce 22 Nisan 1898 yılında Mikdad Mithad Bedirhan liderliğinde tarihi önemde bir adım atıldı. Mısır başkenti Kahire’de “Kurdistan” ismiyle bir Kürt gazetesi güne merhaba diyerek çıkmaya başladı.

22 Nisan günü Kürt gazetecilik geleneğinin başlatıldığı gündür. O günden beri gerek Kürdistan parçalarında gerekse diasporada, her türlü baskı, sindirme, gözaltı, cezaevi ve hatta idamlara rağmen Kürt gazetecilik geleneği yayın hayatını bugüne kadar sürdürerek gelişti, çeşitlendi ve büyüdü.

Bugün Güney Kürdistan ve Rojava’yı kısmen saymazsak Kürdistan parçalarında ve çeşitli ülkelerde halen gazeteciler haber peşinden koşarken ya da yayın yaparken yaşamsal tehditlerle yüzleştiklerini, halen basın kurumlarının kapatılıp sahiplerinin yargılandığına şahit oluyoruz. Bunları en yoğun Türkiye’de yaşandığına şahit olmaktayız. Türkiye, gazeteci, aydın ve yazarların cezaevlerinde yoğun bulunduğu ülke konumu korumaktadır. Şunu da biliyoruz, hiçbir baskı, tehdit ve cezaevi gazetecileri görev ve sorumluluklarını yerine getirmekten alıkoyamamıştır. Bundan böyle de buna güçleri yetmeyecektir.

Tutuklu gazetecilere özgürlük!

Partiya Komunîst a Kurdistan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir