İşçisi-çırağıyla, sokakta mendil-su satanıyla, açık denizlerde boğulanıyla, tacize uğrayanıyla, siyahı-beyazı-sarısıyla… çocuklarımızın 20 Kasım Dünya çocuk hakları günü kutlu olsun!

20 Kasım, ulusal baskıların-kapitalist sömürünün-eşitsizliğin-savaşların-kitlesel göçlerin en ağır yükünü taşıyan çocuklarımızın günüdür. Aslında bir gün değil 365 gün onların günü olmalı çünkü onlar ortak geleceğimiz.

Çocuk haklarına dair ilk metin, “1917 yılında, Ekim Devrimi’nin ardından Proletkult isimli sosyalist kültür örgütünün Moskova Şubesi tarafından Çocuk Hakları Bildirgesi” ismiyle kaleme alındı.

Ardından Milletler Cemiyeti tarafından 1924 yılında Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi kabul edildi. Bu bildirge Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellendi ve 20 Kasım 1989 tarihinde daha geniş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile değiştirildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 54 maddeden oluşan “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi kabul etti ve bugüne kadar 193 ülke de bu sözleşmeye imza koydu ancak pratik uygulama farklı işliyor. Kağıt üzerinde çocuk günleri ve hakları var ama çok az ülkenin dışında uygulayan yok.

Uygulanmadığı için bugün bile halen 200 milyon civarında çocuk işçi ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor.

Uygulanmadığı için, savaşların en ağır yükünü her yerde çocuklar çekiyor.

Uygulanmadığı için, Ceylan ÖnkollarUğur Kaymazlar, Berkin Elvanlaröldürülüyor.

Çocuklarımız çalıştırılmasın, öldürülmesin. Onlar şeker yiyebildiği gibi ülkelerinde sömürüden ve ulusal baskılardan uzak özgürce özgün kültürlerini yaşasınlar, anadilinde eğitim öğretim görebilsinler! 20.11.2017

 

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir