Ahmet Davutoğlu
Bir belediye hatta spor kulübünün bile bayrağı varken Kürt halkının bayrağına ve statüye dayalı çözüme ne diyorsunuz?

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Diyarbakır’da “Geleceğimizin İnşası Toplantıları; Kürt Meselesi” başlıklı düzenlenen çalıştayda konuştu. Bu toplantıda Kürt sorununun çözümü için 10 maddeden oluşan önerilerini açıkladı.

Eski Başbakan Davutoğlu Kürt sorununun “çözüm”ü için on madde açıkladı ama somut bir tek öneri yok.

Kürt halkının, Davutoğlu’ndan beklentisi, başbakan olduğu dönemlerde özellikle 2015-2016 yıllarında sürdürülen siyasi soykırım politikaları nedeniyle özür dileyip özeleştiri yapması. İkinci adım, Kürt halkının ve siyasetinin sorularına açık yanıt vermeli. Şimdi “Çözüm”den söz ediyorsunuz ama dün Çözüm masasını neden devirdiniz?

Diğer taraftan başta IŞİD olmak üzere Kürtlere karşı savaşan tüm İslamcı terör örgütlerine dönük desteklerinizi de unutmadık. “Yeni Bir Zihniyet” açılımından önce yeni bir siyasi etik açılımı yapmanızı bekliyor Kürt kamuoyu.

– “Yeni Bir Zihniyet” derken Kürtlere ve diğer halklara dönük 100 yılı aşan ve hala devam eden katliamlar, siyasi ve kültürel soykırım politikalarını köklü aşacak mısınız?

– “Çözümü başka başkentlerde, başka modellerde aramak yerine”, “Ortak ve Yerli Bir Yaklaşım” derken Kürt halkının siyasi talepleri olan otonomi, federasyon vb. bir statüyü içeriyor mu?

– “Sivil, Özgürlükçü ve Kapsayıcı Anayasa” dediniz. Yeni anayasada Kürtleri, Türkleri ve diğer halkları nasıl ifade edeceksiniz? Mesela devletin asli kurucu unsurları Türkler, Kürtler ve diğer halklardır şeklinde bir perspektife sahip mi partiniz?

– “İmtiyaza ve Ayrımcılığa Dayanmayan Eşit Vatandaşlık” diyorsunuz ama soyut konuşuyorsunuz. Örneğin devletin adı ve anayasası tek bir ulus ile özdeşken diğer halkları tekçi ırkçı imtiyaza, ayrımcılığa karşı nasıl koruyacaksınız?

– Kürt dili ile ilgili de somut konuşmuyorsunuz. Mesela, ilk okuldan üniversiteye anadilde eğitimi savunuyor musunuz? Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nde birden fazla resmi dil uygulanırken partiniz Kürtçe ve diğer halkların dillerini resmi dil olarak düşünüyor mu?

– “Sınır Ötesindeki Kürtler” de ne demek? Orada biri resmi, diğeri fiili iki Kürdistan yönetimi var. Dünyanın tanıdığı Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni ve Rojava Özerk Yönetimi’ni tanıyacak mısınız? Ve önemlisi iki parçaya yönelik saldırı ve ilhak politikalarını sonlandırıp dostluk ilişkisi ve işbirliğini geliştirecek misiniz?

Davutoğlu ve lideri olduğu Gelecek Partisi’ni şu dört konuda tutumlarını netlikle halkımızla, kamuoyu ile paylaşmaya çağırıyoruz.

Kürtleri ayrı millet olarak tanıyor musunuz yoksa “Kürt kökenli Türkler” ucubesini demeye devam mı edeceksiniz?

Yeni Anayasa’da Kürtler ve diğer halklar ve inançlar yer alacak mı?

Bir belediye hatta spor kulübünün bile bayrağı varken Kürt halkının bayrağına ve statüye dayalı çözüme ne diyorsunuz?

Kürt dili ilk okuldan üniversiteye kadar eğitim dili ve ikinci resmi dil olmasına ne diyor Gelecek Partisi?

12.06.2022

Kürdistan Komünist Partisi – KKP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir